Fáj a fogtömés? A fogorvos válaszol

Ha a fogszuvasodás hatással van a fogaira, onnantól csak rosszabbodik - hacsak nem kap időben fogászati kezelést. Ha lyukas foga van, fogorvosa javasolhatja a fogtömést a tünetek kiküszöbölésére. Azonban sokan aggódnak és rettegnek a fogászati eljárásokkal kapcsolatban, és azon tűnődnek: "Fáj-e a fogtömés?".

Válaszképpen, maga a fogtömés eljárása nem okoz kellemetlenséget, mivel helyi érzéstelenítés alá kerül. Ezenkívül a fogtömés utáni jelentős fájdalom azonnali konzultációt igényel a fogorvossal. Ebben a cikkben elmondjuk, mire számíthat, ha fogtömést kap.

Mennyire fáj a fogtömés elkészítése?

A fogtömési eljárás nem fájdalmas. Ez azért van, mert a fogorvos elzsibbasztja a fog körüli területet, mielőtt elkezdené az eljárást. Enyhe szúrást vagy csípést érezhet, amikor helyi érzéstelenítést adnak be, de a kellemetlen érzés csak néhány másodpercig tart.

Amíg a fogorvos azon dolgozik, hogy kitöltse a fogüreget, nem szabad fájdalmat éreznie. Mivel az eljárás magában foglalja a fog szuvas részének eltávolítását, hogy előkészítse a tömésre, nyomást vagy rezgést érezhet. Ettől eltekintve a maga a fogtömés nem árthat. Ha bármilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget érez a kezelés során, azonnal értesítse fogorvosát. Adhat még érzéstelenítést, vagy más lépéseket tehet az Ön kényelme érdekében.

Fáj a fogtömés a beavatkozás után?

Amikor az eljárás befejeződött, az érzéstelenítés elmúlik. Néhány napig enyhe kellemetlenséget tapasztalhat. A kellemetlenség azért következik be, mert a fogak érzékenységet tapasztalnak a nyomás és a meleg vagy hideg hőmérséklet miatt. Ezenkívül a kemény ételek harapása vagy rágása szintén fájdalmat okozhat. A fájdalmat hideg borogatás segítségével enyhítheti, mivel csökkenti az eljárás okozta duzzanatot.

Keresse fel fogorvosát, ha a tömés több mint néhány napig fáj. Továbbá az extrém vagy állandó fájdalmat fogászati szakembernek is fel kell mérnie.

Milyen tényezők határozzák meg, hogy a fogtömés fáj-e?

A fogtömési eljárást azért történik, hogy helyreállítsa a fogorvos a fog egészségét, ügyelve arra, hogy ne okozzon több tünetet. A kis üregek nem okoznak sok fájdalmat, míg a mély üregek kényelmetlenséget okozhatnak. Ezért az üreg mérete meghatározhatja, hogy a tömés fáj-e vagy sem.

Ettől eltekintve, ha egy nagy üreg alakul ki a fog gyökere közelében, az fájdalomhoz vezethet. Ezért rendszeresen részt kell vennie fogászati vizsgálatokon, hogy a fogorvos észrevehesse a korai fogszuvasodást és azonnal kezelhesse azokat. Ellenkező esetben csak növekedni fognak, és több kellemetlenséget okoznak.

Néha több üreg alakul ki a fogain. Ez sok fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Így a fogorvos javasolhatja, hogy egyszerre töltse ki őket, ami gyakran fáj. Mivel az eljárás ideje hosszabb, hosszú ideig nyitva kell tartania a száját. Ennek eredményeként állkapocsfájdalmat vagy öklendezést tapasztalhat.

Mi a teendő lyukas fog esetén?

Amennyiben lyukas foga van, vagy fogszuvasodással küzd, mielőbb keressen fel egy fogorvost, hogy segítsen megszüntetni a fennálló problémát. Ha tömési beavatkozás esedékes, az nem fog fájni, kivéve, ha az üreg méretes, közel van a fog gyökeréhez, vagy több ürege van. Azonban még akkor sem okoz sok kellemetlenséget, hiszen a fogászati érzéstelenítés segít a fájdalom csillapításában. Ha fájdalmat tapasztal, azonnal hívja fogorvosa figyelmét rá és fogfájás esetén pedig azonnal keressen fel egy fogászatot. A Lévai Dental rendelőjében segítenek a fájdalommentes fogtömésben szuvas foga esetén. Kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb az alábbi linken: fogászati kezelés!

(X)

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.