Alacsony GI ételek reggelire

 

Az ilyen reggeli fokozza a jóllakottság és telítettség érzését, így kevéssé áll fenn a veszélye a túlevésnek, erről számolt be Kantha Selke és Richard Mattes. A glikémiás index azt jelöli, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A magas érték azt jelenti, hogy az ételt gyorsan megemésztjük, ami miatt erőteljesen ingadozik a vérben a glükóz mennyisége. Az alacsony indexűek viszont fokozatosan emelik meg a cukor és az inzulin szintjét, így sokkal egészségesebbek, különösen a cukorbetegek számára.

Mattes kutatása kimondottan arra összpontosított, hogy az alacsony glikémiás indexű mandula reggelire történő fogyasztása milyen előnyökkel jár. A Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban tavaly megjelent cikkében számolt be az eredményeiről. A résztvevők, akiknek a reggelije egész mandulákat is tartalmazott, később éheztek meg és alacsonyabb maradt a vércukorszintjük reggeli és ebéd után. Ha az étrendbe ilyen lassan felszívódó szénhidrát kerül, az emberek spontán kevesebbet esznek a nap hátralevő részében. Mattes hozzátette azt is, hogy bár a kalóriamennyiséget is figyelembe kell venni a diéta összeállítása során, a mandula kisebb mennyiségben nem befolyásolja a testsúlyt.

Mattes és Shelke egyaránt hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges testsúly és vércukorszint megtartásához a tápanyagban dús, alacsony glikémiás indexű reggeli. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az emberek nagyjából 30 százaléka heti 1-3 alkalommal elblicceli a reggelit. Akik mégis asztalhoz ülnek, azoknál a legnépszerűbb a gabonapehely (83 százalék), melyet a tojás követett a listán (71 százalék).

Az alacsony glikémiás index mellett még fontos lenne, hogy a reggeli ízletes, hordozható, kellemes állagú, laktató, költségtakarékos legyen, lehetőleg ne olajban sült összetevőkből álljon. "Ez magasra teszi a mércét az élelmiszergyártók számára” – jegyezte meg Shelke. „Kreativitást és szakértelmet igényel.” Bár kihívást jelentenek az előírások, nagyon megérné ilyen termékeket kifejleszteni a rengeteg cukorbeteg ember miatt. A becslések szerint 2030-ra a lakosság több mint 16 százaléka szenved majd vércukor-problémáktól. „A kockázati tényezők legtöbbike módosítható és karban tartható. A cukorbetegséget megelőző állapot teljesen visszafordítható, és így megelőzhető a baj kialakulása. Az étel az oka az egésznek, de pont ebben rejlik a megoldás kulcsa is” – fejtette ki Shelke.

Ezt olvastad már?

12 ok amiért érdemes almát fogyasztani!

12 tipp hogyan szokjunk le a dohányzásról!

3 természetes D vitamin forrás

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.