Egészséges a bőrünk?

Gyakran tapasztalhatjuk, azt, annak ellenére, hogy a „márkát” keressük a boltokban, és még minden nap használjuk is, a bőrünk pont az ellenkező reakcióval reagál az ápolásra, mint ahogyan azt elvárnánk. Zsírosodik, vagy éppen kiszárad, és pattanások keletkezhetnek rajta.

Ráadásul nem csak a bőrünk van ezzel így. Ott van a hajunk problémája.

Hányan jártunk és járunk úgy folyamatosan, hogy csak vesszük és vesszük a jobbnál jobb samponokat, balzsamokat, hajvég ápolókat, stb… míg a hatás nem, hogy csupán várat magára, de még rosszabbá is válik sokszor az ember lányának hajminősége.

Ezek a problémák pedig igen egyszerű okokból fakadnak, nem is gondolnánk mennyire nyilvánvalók ezek az okok.

A tudomány fejlődésével minden problémánk megoldását a különböző kémiai szerektől vártuk és várjuk még most is. Ennek eredménye, hogy a szépségápolási cikkeink telítve vannak értelmetlen vegyszerekkel, kemikáliákkal, adalékokkal, amik nem csak, hogy hatástalanok, de még károsak is lehetnek hosszú távon az egészségünkre.

Nos, mi is az, amit nem szabad, hogy kencéink tartalmazzanak!?( itt javaslom, kapjuk elő mobiljainkat és jegyezzük fel, hogy minden vásárlásnál kéznél legyen a lista, mely, sajnos még csak nem is az összes káros tényezőt tartalmazza):

Először is: a kőolaj származékok, ezektől a bőr nem tud lélegezni, nem jut elég oxigénhez és kiszárad.

Ebbe a kategóriába tartozik a Petróleum, a Petrolatum, a Paraffinum liquidum (ezt eredetileg gyertyákhoz használják, de a szépségiparban a rúzsokhoz, szem- és szájceruzákhoz, szappanok összetevőjeként is), a Cera microcristallina, Microcristallina wax, Ozokerit (petrol wax), Ceresin, és a Cylomethicone.

A kémiai fényvédőszerek allergiát okozhatnak és még a májat is károsítják, amellett, hogy még bizonyos kísérletek során hormonszerű hatást is kimutattak a használatuk után.

Ilyen az Octyl methoxycinnamate, Ethylhexyl methoxílchinnamate, a Benzophenon, és az Oxybenzophenon.

A kémiai konzerválószerek, rákkeltőek és kifejezetten allergén hatásúak.

Ilyen a Methylparaben, a Propylparaben, Buthylparaben, a Triclosan, az Imidazolidinyl urea, a Phenoxyethanol és a Disodium EDTA.

A szintetikus illatanyagok pedig az idegrendszert károsítják, allergiát keltő hatásúak, irritálók és a hormon háztartást megzavarhatják. Ilyen a Parfüm, vagy Fragrance.

Ezen kívül, óvakodjunk a Sodium Laureth Sulfate-t tartalmazó szerektől, mivel az az egyik legjobban szárító hatású összetevő az összes adalék anyag közül és már egyszeri hajmosással is temérdek szívódhat fel a szervezetünkbe a bőrünkön keresztül.

Gondolom itt már mindenkinek lezsibbadtak az ujjai a jegyzeteléstől. Nem könnyű ezeket a kémiai neveket megjegyezni, de kifejezetten fontos lehet a válogatásnál, ám előre is figyelmeztetek mindenkit, nem lesz könnyű a vásárlás:

Egy felületes körbe szimatolással egyből láthatjuk, hogy sajnos szinte minden kozmetikai cikk tartalmaz egy, vagy egyszerre több károsító anyagot is .


A megoldás ez esetben sajnos nem túl költségkímélő: a természetes összetevőjű kozmetikumok az ajánlatosak, amiket főleg viszont csak bio boltokban találhatunk meg.

Mindenesetre néhány fontos tipp a mindennapokra:

  1. törekedjünk arra, hogy egy héten, minél többször pihentessük a bőrünket, hagyjuk el aznapra a sminket, vagy csak használjunk, ha nagyon szeretnénk színezett arckrémet és szempillafestéket
  2. ha mégis használtunk, akkor a legfontosabb, hogy soha ne feküdjünk le aludni, úgy, hogy a sminket még nem mostuk le az arcunkról. Sőt, amint hazaérkezünk, egyből szabadítsuk meg a bőrünket tőle, hogy egyből lélegezhessen.
  3. az arclemosóink mindig legyenek növényi olaj alapúak, illetve alkohol és ásványi olaj mentesek.
  4. a szappan használata nem igazán javasolt, mivel a természetes faggyú védőréteget is lemossa a bőrről, így irritált és száraz, esetenként még cserepes is lesz tőle a bőrünk
  5. ha éppen nincs elég anyagi keretünk a bio kozmetikumok megvételére, akkor emlékeztetnék mindenkit arra, hogy nagyanyáink nem voltak bolond asszonyok. Nem véletlenül használták az olcsó és természetes alapanyagokból elő állított kozmetikumokat.

Itt az ideje, hogy mindenki kifaggassa saját nagyiját, hogy mik is voltak az ő saját  praktikái. Elvégre, ha régi korokban megfeleltek ezek a módszerek, akkor nekünk miért ne lennének ezek szintén tökéletes megoldások.

(Az én megtanulandó leckém a régebbi praktikákból, pl.: a gyógyteás, vagy az olajas hajpakolás)

Ám ha esetleg még sincs kéznél egy jóságos nagymama, akkor legalább a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint piperecikkeink ne tartalmazzák legalább a fent említetteket, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbb méreganyag nem az étkezések során, hanem a kozmetikai ápoló szerek használatával, a bőrünkön keresztül szívódik be a szervezetünkbe.

Márkus Anita

Ezt olvastad már?

3 szuper gyors filléres arcpakolás recept

A bőrgyógyász tanácsa: az aknés bőr kezelése

A folyadékpótlás a legjobb bőrápolószer!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.