A túl szoros konty a haj elvesztéséhez vezethet

 

A szakemberek felfedezték, hogy a a fejtetőn összefogott és kontyba csavart haj óriási megterhelést jelent a hajhagymák számára, így nem ritkán kopasz foltok jelennek meg a homlok fölött és a tarkónál, de az is előfordul, hogy a haj teljesen kihullik, és soha többé nem nő vissza. A helyzeten persze nem segít, hogy számos híresség – köztük Leonardo DiCaprio, Jared Leto és Harry Styles – is szívesen hordja szoros kontyban a haját.

Egy Missisippiben dolgozó dermatológus, Sabra Sullivan nemrég arról beszélt, hogy egyre több férfi fordul hozzá ezzel a panasszal: “Hetente egyszer-kétszer biztosan találkozom a praxisomban olyan férfival, aki az alopecia tüneteit mutatja, majd kiderül, hogy ennek oka az, hogy a tincseit rendszeresen szoros kontyban hordja a fejtetőn, ami egyszerűen túl nagy megterhelést jelent a hajhagymák számára”.

Dr. Bessan Farjo hajbeültetéssel foglalkozó sebészorvos elmondta, hogy Sullivannek igaza van: a szoros férfikonty gyakran vezet kopasz foltokhoz, illetve a haj végleges elvesztéséhez. “A probléma természetesen nem akkor jelentkezik, ha néha-néha feltűzzük a hajunkat, hanem akkor, amikor hosszú időn keresztül viseljük ezt a frizurát, rendszeresen. A jelenség ahhoz hasonló, mint amikor szemöldököt szedünk: egy idő után a kihúzott szállak egyszerűen nem nőnek vissza” – fejtette ki.

Dr. Farjo szerint a probléma elsősorban a szikh férfiakat érinti, akik a vallási okokból viselt turbánjuk miatt a hajukat szűk kontyba fogják, és minden nap így lépnek emberek közé. De ugyanez a veszély fenyegeti azokat a fekete nőket is, akik apró fonatokat hordanak, amelyek szintén megterhelik a hajhagymákat, és a hajkorona teljes elvesztését hozhatják magukkal hosszútávon.

Ezt olvastad már?

Ezek lehetnek a hajhullás okai

Hajmosási tippek és ötletek!

Hogyan ne legyen a hajápolásból hajpusztítás?

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.