A szőlőlé is úgy javíthatja egészségünket, mint a vörösbor?

 

A vörösbor pozitív hatásairól már számos tanulmány látott napvilágot. Ezek szerint a vörösbor csökkenti a káros, LDL koleszterinszintet, mérsékli a vérrögképződés kockázatát, támogatja az egészséges vérnyomás fenntartását, a szív ereinek egészségét, és csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát.

A szívbetegségek kialakulásában jelentős szerepe van az ún. reaktív oxigéngyököknek. Ha ezek a szervezetben kóros mennyiségben vannak jelen, nagyobb mértékben, mint az antioxidánsok, akkor az oxidatív stressz létrejöttét eredményezi, mely fokozza a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség, tüdőbetegség, degeneratív betegségek és rákos betegségek kockázatát.

A szívbetegségek ellen hatásos védelmet nyújthat a növényi antioxidánsok egy csoportja, a flavonoidok. Különösen hatékonynak bizonyultak ebből a szempontból a vörös borban található rezveratrol és transz-rezveratrol. A rezveratrol bizonyítottan gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkezik. Többféle daganatos sejt növekedését is képes gátolni. A borok közül a vörösborban található ez a vegyület nagyobb mennyiségben, ugyanis ennél a borkészítés során nem távolítják el a szőlő héját. Emiatt áll számos kutatás középpontjában a nagy mennyiségben fogyasztott vörösbor, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a hatóanyagok ne lennének jelen a vörös szőlőben vagy a szőlő levében. Bizony, ezeket is érdemes fogyasztani! Sőt! Még a szőlőmagban is olyan értékes proantocianidin nevű flavonoidokat találunk, melyek szintén a szív egészségét óvják.

Érdemes tehát a szőlőt bármilyen formában fogyasztanunk, de ne feledjük, hogy az antioxidánsok főként a héjban és a magban találhatók, és nem a gyümölcshúsban.

A szőlőben található antioxidánsok mennyiségét természetesen befolyásolja a szőlő fajtája, a termőhely és a feldolgozási folyamat. De az biztos, hogy a vörös szőlőfajták nagyságrendekkel több antioxidánst tartalmaznak, mint a fehér fajták.

Nem csupán a szőlőlé, hanem más szőlőből készült termékek, az alkoholmentes bor, a szőlőkivonatok és a szőlőpor is hasonló egészségjobbító hatással rendelkeznek. A szőlőfogyasztás azzal a további előnnyel jár a borhoz képest, hogy az antioxidánsokon túl, értékes rostokhoz is juthatunk általa.

A rezveratrol érdekessége, hogy hatása nem egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel. Ahhoz, hogy kifejtse védő hatását, elegendő kis mennyiségben fogyasztani. Túlzott bevitele ugyanis káros is lehet.

Nem csak a vörösbor egészséges!

A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér.

Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású. A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozáds során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral, és eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben. A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet.

A vizsgálatok során kísérleti patkányokat három csoportra osztottak, és az egyik csoport szőlőhéj, a másik szőlőhús kivonatot kapott, míg a harmadik csoportot hagyományosan táplálták. Harminc nap után az állatoknál mesterségesen infarktust idéztek elő és megvizsgálták az elhalt szívizom kiterjedését. A szőlőkivonattal táplált patkányok szívizom-elhalásának kiterjedése - függetlenül attól, hogy szőlőhéjat vagy húst fogyasztottak - sokkal kisebb volt, mint a normál étrenden tartott patkányoké. 'Noha természetesen további vizsgálatok szükségesek, hogy felderítsük az összes antioxidáns hatású anyagot a szőlő húsában, vizsgálatunk az első, amely igazolja, hogy a szőlő húsa is ugyanolyan kedvező hatású, mint a héja, azaz a fehérbor is jótékony hatású lehet a szívre' - áll az eredményeket bemutató tudományos közleményben.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.