Tudtad, hogy a kasvirág nem csak megfázás ellen használható?

 

Az őslakos indiánok a légúti megbetegedéseken át a kígyóharapásig széles körben alkalmazták. A 19. században vértisztításra és a szédülés ellen használták, és még a 20. század elején is fontos helyet kapott a házi patikában, mint a megfázás, az influenza és más fertőzések ellenszere. Azonban a modern antibiotikumok megjelenésével a kasvirág fénykora is leáldozott. Legalábbis egy időre – mert napjainkban ismét nagy népszerűségnek örvend.

 

Hogyan fejti ki a hatását?

- serkenti az immunrendszer működését

- olyan vegyületeket aktivál a szervezetben, melyek csökkentik a gyulladásokat

 

Immunstimuláló hatása valószínűleg aktív hatóanyagainak – többek között az antioxidáns hatású polifenoloknak - köszönhető, bár vegyületei nincsenek pontosan beazonosítva, ezért sem kapható olyan kasvirág készítmény, mely kifejezetten a növény egy adott vegyületét tartalmazná.

A meghűléses időszakban nagyon sokan keresik a bíbor kasvirágot tartalmazó termékeket a megfázás és influenza megelőzésére, illetve a tünetek enyhítésére. Ám ahogy a tél véget ér, a kasvirág iránti érdeklődés is alábbhagy. Pedig sok más egészségi problémára nyújthat enyhülést:

 

- gyulladáscsökkentő hatásánál fogva hatásos lehet ízületi bántalmak esetén

- pattanásokra, rovarcsípésekre is alkalmazhatjuk

- sebek, fekélyek gyógyulásának elősegítésére

- bakteriális és vírusos fertőzések ellen is használhatjuk

- segíthet leküzdeni a húgyúti fertőzést

- hatásos lehet gombás fertőzések esetén. Hüvelyi gombás fertőzésnél a helyi gombaellenes kezelés hatását felerősítheti, és csökkentheti a kiújulás veszélyét

- a feldolgozott élelmiszerek gyakori tartósítószerei a nitritek, melyek a szervezetben a gyomorsav hatására nitrózaminná alakulnak. A nitrózamin felszívódik a bélben, és a májsejtekbe belépve az enzimatikus működést megzavarva gátolja a máj méregtelenítő munkáját. Ez a folyamat akár májrák kialakulásához is vezethet. Egy újabb kutatás szerint a bíbor kasvirág a nitrózamin mérgező hatásától védelmet nyújthat a májnak.

 

Bár a bíbor kasvirággal végzett tanulmányok eredményei alapján nem minden betegségnél lehet egyértelműen kijelenteni, hogy eredményesen alkalmazható a kasvirág népszerűsége töretlen, ami azt jelzi, hogy a használói hatásosnak ítélik.

A bíbor kasvirág alkalmazása kúraszerűen, rövid távon biztonságosan tűnik a felnőttek és a kétévesnél idősebb gyerekek számára. Terhesség idején nem javasolt a fogyasztása, mert nincsenek elegendő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ekkor teljes biztonsággal alkalmazható. Bármilyen kasvirág készítményt is válasszunk, mindig tartsuk be az előírt adagolási útmutatót. Csak elvétve okoz mellékhatást, ritkán előfordulhat allergiás reakció, asztma, kiütés, emésztőszervi panaszok. Ha allergiásak vagyunk a fészekvirágzatú növényekre, körömvirágra, százszorszépre, parlagfűre, akkor lehetséges, hogy a kasvirágra is allergiásak leszünk. Ezért ilyen esetben kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt bíbor kasvirág szedésébe kezdenénk.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.