Megfelelő növényválasztással spóroljunk a vízzel!

Sokunk számára természetes, hogy otthon kinyitjuk a csapot, és folyik belőle a víz, de a világ számos térségében nagy gondot jelent a vízhez való hozzájutás. Ha nekünk is ilyen nehézségekkel kellene szembenéznünk, biztosan jobban meggondolnánk, mire használjuk az értékes víz minden cseppjét. A felmelegedés miatt nagyon is lehetséges, hogy erre egy nap rá leszünk kényszerítve. Nem véletlenül nevezik a vizet a jövő olajának.

Ha eddig még nem tettük meg, ideje környezettudatosabban gondolkodnunk, és a kertünkbe olyan növényeket ültetni, melyek kevés vízzel is beérik.

Az egyik legnagyobb vízfelhasználást jelenti a lakott környezetben a gyepek öntözése.

Sok vizet megspórolhatunk, ha olyan füvet választunk a kertünkbe, mely jól bírja a szárazságot, és csak ritkán kell megöntözni.

 

A kerti gyep létesítésére alkalmas szárazságtűrő fűfajok közé tartozik a pusztai csenkesz és a veresnadrág csenkesz. Ezek a fajok hosszú életűek, és ritkán kell őket vágni. Bár utóbbi szárazságban megvörösödik, de aztán újra kihajt.

Különösen szívós faj a csillagpázsit, melynek több előnye is van. Ahol megtelepszik, ott gyakorlatilag kiirthatatlan, még homokos területen is megmarad, nem igényli az öntözést, és olyan alacsony a gyepje, hogy nem hogy nem kell, de nem is lehet kaszálni.

Szintén jól alkalmazkodó, forróság- és szárazságtűrő fű a magyar rozsnok. Kerti gyepesítésre aljfű jellegű típusai közül válasszunk. Bár kezdetben lassan fejlődik, később kevés öntözéssel is beéri, és hosszú életű lesz.

 

Kertünk legszebb ékei a dísznövények, melyek között számos szárazságtűrő fajt találunk. Ilyen a leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a Waldstein-pimpó, a koloncos legyezőfű, a sziklakertek díszeiül szolgáló varjúhájak és az alacsonyszárú ligetszépe, az igénytelen, de mégis mutatós piros sarkantyúvirág, a különleges virágzatú hosszúlevelű medveköröm, a kereklevelű harangvirág, a különleges hajtású, nyárvégi aranyfürt vagy a nagy tűrőképességű kék nőszirom.

Bőven találunk olyan fás szárú növényeket is, melyek nem szomjaznak víz után, és csak tartós szárazság idején kell megöntözni őket. Ebbe a növénycsoportba tartozik a díszalma, a bibircses nyír, a madárberkenye, a tavasz első legszebb színfoltja, az aranyvessző, és az őszi kert legcsodásabb dísze, a tűztövis. De ide soroljuk a gyümölcsöt adó házi szilvát, nemes almát, közönséges meggyet, édes cseresznyét és a fekete bodzát is. A kúszónövények közül a sötétzöld levelű borostyán vagy az ősszel vörösbe boruló vadszőlő jelent ideális választást.

A nyitvatermők közül a közönséges boróka, a törpefenyő, a fehér luc és a nyugati tuja sem igényi a rendszeres öntözést.

A vízfelhasználás csökkentése mellett is megőrizhetjük magunk körül a szép, virágos, zöld környezetet, ha helyesen válogatjuk meg növényeinket. Kérjünk segítséget a kertészetekben, ahol még több szárazságtűrő növényfajt tudnak ajánlani.

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.