Így tartsuk rendben a bútorokat otthonunkban!

 A nagytakarítás során érdemes a bútorokat is megtisztítani a rárakodott portól és szennyeződéstől. Íme, néhány ügyes trükk, hogyan tartsuk rendben a bútorokat otthonunkban.

A bútorok takarításnál vegyük figyelembe a bútor anyagát, hiszen más tisztító szert kell használni egy szép fa bútorhoz és mást egy fémbútorhoz. A legtöbb bútorhoz nagy segítségünkre lesz porszívó tartozékai, vagyis a kisebb fejek, amelyekkel a fotel vagy kanapé sarkait is kilehet tisztítani.

Fabútorok:

A jól karbantartott és megfelelően tisztított fa bútor éveken át szolgálja kényelmünket. Fontos hogy rendszeresen ápoljuk és takarítsuk le őket.

A fa bútoroknál mindig az erezet irányában haladva kell portalanítani. Soha ne használjunk durva felületű és túl nedves szivacsot, mert ezzel felsértjük a fát és a nedvességtől megdagad.

Egy szép faragott bútort havonta takarítsunk, mert a rárakodott por idővel csak egyre vastagabb lesz. Ezért jó, ha hetente egy puha tollseprűvel megtisztítjuk, mert ennek a sztatikus vonzása magához ragadja a porszemeket. Ma már számtalan szuper faápoló és tisztítószer kapható, amelyek tényleg ragyogó fényt adnak a bútoroknak, ám ezeket mindig kissé nedves kendőre vigyük fel.

 

A festett fa bútorokat, vagy a konyhabútorokat enyhén mosószeres vízzel is átmoshatjuk, majd utána mossuk le sima vizes kendővel. Az antik bútoroknál kell talán a legjobban odafigyelni a tisztításra, ezeket érdemes védeni a hőtől és az erős tűző naptól. Ezekre a bútorokra érdemes megvenni a kicsit drágább méhviaszos ápolószereket, és ezekkel kezelni és tisztítani rendszeresen,

Márványbútor:

A márvány bútorokat időnként töröljük át szappanos vízzel, majd még egyszer sima nedves szivaccsal. Ezután töröljük át teljesen szárazra őket így nem marad folt a felületükön. A fehér márványhoz ne használjunk fényező anyagot, mert foltos lesz tőle.

 

Vessző és nádbútor:

A nádbútorokat is érdemes hetente tollseprűvel áttörölni, vagy a legjobb, ha egy ecsettel takarítjuk át őket, hogy minden porcica eltűnjön.

A nagytakarításnál használjunk szappanos vizet majd egy puha száraz ronggyal töröljük át. Időnként kenjük be őket lenolajjal így sokáig megőrzik fényüket és rugalmasságukat.

 

Fémbútor:

A fémbútorokat elég portalanítani ám a szabadban tartott bútorokat kenjük át rozsda gátló festékkel, így sokáig szépek maradnak.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.