Így rendezd át a mélyhűtődet a karantén idejére

Sokan vásárolnak be egyszerre több élelmiszert, hogy a karantén idején minél ritkábban kelljen boltba menni. A mélyhűtő ilyenkor nagy segítséget jelent!

Bármilyen élelmiszert lefagyaszthatunk, hogy így őrizzük meg a frissességét a lehető legtovább: kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, húst, tojást, szószokat, és készételeket, leveseket, főzelékeket, bármit. Nem csak a boltba járás gyakoriságát csökkenthetjük így, hanem rengeteget spórolhatunk is, hiszen semmilyen maradékot nem kell kidobnunk, előre főzhetünk több napra, és másnap megehetjük az előző napról maradt ételt.

Hogyan rendezd át, és mivel töltsed fel a mélyhűtőt karantén idejére, hogy hatékonyan használd ki a helyet, és biztonsággal fogyaszthasd a lefagyasztott élelmiszereket?

Szerezz be műanyag élelmiszertároló dobozokat

Az átláthatóság kedvéért szerezz be fagyasztható, élelmiszer tárolására alkalmas, légmentesen zárható műanyag dobozokat. Egy oszlopba tedd a húsokat, egy másikba a zöldségeket, gyümölcsöket, harmadikba a fűszereket, negyedikbe a szószokat, megmaradt ételeket. Így jól láthatóan egymásra teheted a dobozokat. Természetesen mindegyiket címkézd fel, írd rá, mi van benne, és mikor fagyasztottad le. A frissebbek kerüljenek alulra, a régebbiek felülre, hogy ne felejtsd el elfogyasztani illetve felhasználni, mielőtt megromlanának. A dobozok nagyon fontosak, hiszen ha zacskóznád az élelmiszereket, akkor nem tudnád szépen elrendezni őket, és a mélyhűtőd kész káosszá alakulna, ha megtelne.

Jól oszd be a mélyhűtő teret

A rendelkezésre álló tér meghatározza, mennyi élelmiszert fagyaszthatsz le, de minden helyből ki lehet hozni a legtöbbet. Ha hatalmas a mélyhűtőd, akkor bármit lefagyaszthatsz, de ha nem nagy, akkor rangsorold az élelmiszereket, melyeket fontos lefagyasztani, és melyek azok, melyek a hűtőben is sokáig frissek maradnak. Gondolt át, mi a célod, hogy az alapanyagok maradjanak minél tovább frissek, vagy inkább készételeket fagyasztasz le, és azokat melegíted fel, mikor fogyasztani szeretnéd.

Milyen élelmiszereket tudsz lefagyasztani?

  • Húsok, fehér húsok, vörös húsok, halak: érdemes porciózni őket, máskülönben az egész lefagyasztott adagot fel kell olvasztani, akkor is, ha csak egy darabkát szeretnél felhasználni. A vörös és fehér húsok több hónapig fagyaszthatók, a felvágottak viszont csak maximum egy hónapig. Visszafagyasztani pedig tilos!
  • Főtt ételek, szószok, főtt tészták, kenyerek, sütemények: egy-két adagos mennyiségben fagyasszuk le ezeket, a kenyeret egyben vagy szeletelve is lehet, majd sütőben felolvasztani. Olyan lesz, mintha frissen sült volna!
  • Gyümölcsök, zöldségek: bogyós gyümölcsök, málna, szeder, eper, mangó, barack, banán, kukorica, zsenge borsó, fejtett bab, spenót, paprika, paradicsom, hagyma, avokádó. Arra ügyelj, hogy még azelőtt fagyaszd le őket, mielőtt túléretté válnának. A gyümölcsöket, zöldségeket le is lehet turmixolni, és smoothie formájában fagyasztani le például. Így fogyaszthatók olvasztás után reggeli italként, de szószokba is felhasználhatók egyszerűen.
  • Fűszerek: a fűszereket le lehet fagyasztani papírtörlőbe és zacskóba csomagolva, de sokkal egyszerűbbé válik a felhasználásuk és rengeteg helyet is nyersz, ha jégkockába vagy olajkockába fagyasztod le. Ehhez aprítsd fel a fűszernövényeket, oszd el a jégkocka-tartóba, és töltsed fel vízzel vagy növényi olajjal. Mikor szükség van rá, fel sem kell olvasztani előre, csak beledobni az ételbe főzés közben.

Ne feledd, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök csaknem ugyanolyan tápértékűek, mint friss változatuk, és sokkal egészségesebbek, mint a befőttek például. Arra ügyelj, hogy mindig tisztán, megmosva fagyaszd le a zöldségeket, gyümölcsöket. Így felolvasztás után nem kell megmosni őket.

 A cikk folytatása: Így varázsolhatsz nyugodt és kényelmes légkört otthonodban

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.