10 egyszerű tipp, hogyan spórolj a család költségvetésén

Sajnos az árak nap, mint nap emelkednek, a 2022 év minden család számára nehézséget hoz. A rezsi költségeket kívül az élelmiszerek azok, amelyeken sok pénzt tudsz megtakarítani. Ehhez mutatunk most 10 egyszerű tippet, amelyekkel tízezreket tudsz te is spórolni.

Családi bevásárlás

Ez az év nem csak a rezsi költségek növekedéséről szól, de az élelmiszer árak is elszabadultak, csak kapkodjuk a fejünket, ha betérünk egy élelmiszer áruházba, a naponta dráguló árak láttán.

De ha okosan és terv alapján átalakítjuk a vásárlásokat, és átalakítunk néhány megszokottá vált rutint, akár tízezreket is megspórolhatunk a konyhapénzen.

1.Tervezés

Ismerősnek tűnhet talán neked is, hogy bemész egy boltba, és ott jut eszedbe, hogy ó veszek még egy kis ezt meg egy kis azt, hátha elfogyott. Ezt sajnos el kell felejteni, ebben az időszakban érdemes megírni előre a heti menüt és egy pontos bevásárló listát összeállítani, mire lesz szükség a heti bevásárláshoz.

Amikor a bevásárló listát és a heti menüt összeállítod, előtte nézz szét az egyes élelmiszer áruházban, hol mit kínálnak akciós áron, és ezek alapján találd ki az ételeket. Így több ezer forintot is megspórolhatsz.

2.Nézz szét a kamrában

Ugye te is jártál már úgy, hogy megvettél egy doboz rizst, vagy egy zacskó lisztet, majd otthon a kipakolás során láttad, hogy bizony a kamrában már van két doboz rizs vagy egy régebbi liszt, amit még nem használtál fel. Természetesen az jó, ha van otthon a kamrában egy alapkészlet, de ne hagyd, hogy ezek a végén a kukába landoljanak, csak azért mert nem figyelted a lejárati időt és nem használtad el őket. Hónap végén, amikor már kifogyott a malacpersely, elsőként nézz szét a kamrában, mit tudsz felhasználni a főzéshez, és ezekhez igazítsd a menüt és a vásárlást.

Ha pl. van egy kilogramm rizs, találj ki egy rizses ételt, ha sok a liszt a kamrában, süssél palacsintát. De ugyanez igaz a mélyhűtőre is, nézd át a mélyhűtő tartalmát és ezt is vedd figyelembe a heti tervezésnél.

3.Írj listát

Ha összeírtad a heti menüt és átnézted a kamrát és a mélyhűtőt, írd meg a heti bevásárláshoz szükséges listát, majd nézd, meg melyik termék hol tudod a legkedvezőbb áron beszerezni.

  1. Szezonális étkezés

Ha követed a szezonális étkezéseket, nagyon sok pénzt tudsz megspórolni, hiszen sok zöldség és gyümölcs pont az adott hónapban kedvezőbb, így érdemes megvásárolni. Az épp szezonális zöldségek és gyümölcsök alapján írd össze a heti fogások listáját, de azt is érdemes megnézni, melyik hipermarket vagy élelmiszerbolt akciózik épp a zöldségekből, gyümölcsökből.

  1. Fagyasztás

Ha épp találsz egy igazán jó akciót pl. húsból, gyümölcsből, zöldségből, vásárolj egy nagyobb mennyiséget és fagyaszd le, így a következő heti menü összeállításnál már a kedvezőbb árat tudod kikalkulálni. De ugyanígy a megmaradt ételt is érdemes lefagyasztani, ha pl. a vasárnapi ebédnél megmarad egy kis pörkölt, ne hagyd a hűtőbe, amíg megromlik, inkább fagyaszd le. A maradék kenyeret is használd fel, készíts belőle bundás kenyeret, vagy meleg szendvicset, még akkor is, ha már kissé száraz.

  1. Keresd a saját márkás termékeket

Ha pénzt szeretnél megtakarítani a vásárlás során, válaszd a boltok saját márkás termékeit, legyen az olaj, liszt, tészta, rizs, vagy más élelmiszer. Ezek mindig kedvezőbb áron kaphatóak, mint a nagy márkás termékek, és ami a legjobb benne, hogy ezeket a termékeket, ugyanazok gyártják, mint a márkás termékeket, tehát minőségben nem rosszabbak mintha egy ismert márka termékét vásárolod meg.

  1. Ázsiai boltok

A jelenlegi helyzetben a kisebb ázsiai boltok előnyben vannak, és jóval olcsóbban tudják a termékeket, élelmiszereket kínálni, mint a nagy bevásárló központok, de itt is érdemes több boltot is letesztelni.

Néhány háztartási termék, és élelmiszer, ezekben a boltokban jóval kedvezőbb áru, így nagyon sok pénzt tudsz megspórolni, ha itt vásárolod meg őket.

  1. Erre figyelj a főzés során!

Mielőtt bekapcsolod a sütőt, vagy a gáztűzhelyed, előtte készíts minden hozzávalót a konyhapultra, és ne égesd feleslegesen a gázt, vagy a sütőt. Ha kell, vágd össze a húst, mosd meg a gyümölcsöt, vagy pucold meg a zöldséget, és csak legvégén kapcsold be a sütőt, vagy a tűzhelyet.

  1. Használj fedőt a főzés során

Ha a lábosra vagy serpenyőre fedőt teszel a főzés során, sokkal gyorsabban megfő az étel, és kevesebb gázt fogsz elhasználni, vagy áramot a főzés során. Ha pl. tésztát főzöl, vagy húst sütsz a sütőben a vége előtt pár perccel kapcsold le a tűzhelyet és a sütőt, hiszen a forró vízben még tovább fő a tészta, és a forró sütőben tovább sül a hús, úgy hogy közben nem használsz energiát.

  1. Főzz nagyobb adagokat

Ha több adagot is készítesz egy ételből, érdemes előre megfőzni két vagy három napra, így kevesebb energiát használsz el a főzés során, mintha minden nap egy kisebb adagot megfőzöl.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.