Savanyú káposzta készítése otthon házilag

Mi, magyarok imádjuk a savanyú káposztát, számtalan hagyományos receptünk fűződik hozzá. Megmutatjuk, hogyan kell otthon házilag elkészíteni a savanyú káposztát télire!

Savanyú káposzta hordóban

A savanyú káposzta vitamintartalma:

A savanyú káposzta fogyasztása nagyon egészséges B1, B2, C vitamin, valamint magas ásványi anyag- és rosttartalma miatt.A keresztesvirágúak családjába tartozik. Erről a növénycsoportról ismeretes, hogy rákellenes anyagot tartalmaznak, így különösen fontosak egészségünk megőrzése szempontjából.

Káposztát otthon is savanyíthatunk. Az eredmény: nagyon finom, tartósítószer –és adalékmentes jóízű káposzta, aminek tovább előnye, hogy mivel ecetet nem tartalmaz, nem annyira savanyú, így gyomrunk számára kímélőbb. Főzés előtt nem is kell kimosni, csak a levét lecsurgatni.
Savanyú káposzta készítése házilag:

2-2,5 kg fejes káposztát vékony csíkokra szeletelünk, majd ezeket keresztben is felaprítjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a csíkok. Az összevágott káposztát beletesszük egy 5 literes üvegbe. A tetejére szórunk egy kávéskanál őrölt köményt, egy evőkanál friss kaprot, és három babérlevelet, valamint 5 csapott evőkanál sót. Két szelet kenyeret gézbe kötünk, és ezt tesszük a káposzta tetejére. Az üveget végül langyos vízzel felengedjük.

Három nap múlva szobahőmérsékleten tartva készen is van a friss, ropogós savanyú káposztánk. Ekkor kivesszük az üvegből a kenyeret, a káposztánkat pedig hűtőbe tesszük. Kitűnő alapanyaga káposztás ételeinknek, de savanyúságként, nyersen fogyasztva is kiváló.

Burgonyás-húsos rakott káposzta receptje – házi káposztából

1,5-2 kg burgonyát megpucolunk, és felkarikázunk. Két fej vöröshagymát karikákra vágunk.

Előkészítünk 4-5 szelet csirkemellet, besózzuk, és paprikás lisztben megforgatjuk. Hirtelen megsütjük mindkét oldalát forró olajban. A húsokat kivesszük, majd az összevágott hagymát kissé megsózva ebben az olajban megfonnyasszuk.

Egy jénai tálba vagy lábosba egy evőkanálnyi olajat öntünk. A krumplikarikák felét belerakjuk, megsózzuk. A tetejére tesszük a hagymát, a hússzeleteket, és beterítjük annyi káposztával, hogy a tetején még maradjon hely a maradék krumplinak. Azt is ráhalmozzuk. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, köménnyel. Meglocsoljuk 1,5-2 dl olajjal, és hozzáöntünk 1 dl vizet. A sütőt nem kell előmelegíteni. Fedő alatt, takarékon, 2,5-3 óra alatt puhul meg az étel, és érnek össze az ízek.

Bármilyen fűszerrel fel lehet dobni, nagyon finom lesz például egy csipetnyi oregánóval.

Természetesen másfajta hússal is elkészíthető.

Jó étvágyat ehhez az egészséges és finom ételhez!

Jáksó Nóra

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.