Savanyú káposzta készítése házilag egyszerűen!

A konyha évszázadok óta a táplálkozás és az egészség központi helye. Azonban egyes ételek különleges tulajdonságaik miatt kiemelkednek a többi közül, és a savanyú káposzta ilyen élelmiszer, mely nem csak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Ebben a cikkben felfedezzük a savanyú káposzta jótékony hatásait, hogyan lehet rendszeresen beépíteni az étrendbe, valamint megmutatjuk, hogyan tudsz házilag savanyú káposztát készíteni.

Savanyú káposzta házilag

 

A Savanyú káposzta jótékony hatásai:

A savanyú káposzta egy tradicionális, erjesztett élelmiszer, amely a káposzta fermentációjával jön létre. Ennek a folyamatnak köszönhetően a káposzta gazdag probiotikumokban, például tejsavbaktériumokban. Ezek a jó baktériumok jótékony hatással vannak a bélrendszerre, segítik a tápanyagok felszívódását, és erősítik az immunrendszert. Emellett a savanyú káposzta alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ugyanakkor rostban, C-vitaminban és K-vitaminban gazdag, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz.

A savanyú káposzta fogyasztása segíthet az emésztési problémák enyhítésében, a gyulladások csökkentésében, és még az energiaszint növelésében is. A szervezet számára hasznos enzimek, vitaminok és ásványi anyagok kombinációja teszi ezt az élelmiszert egyedülállóvá az egészségmegőrzés terén.

Hogyan lehet rendszeresen beépíteni az étrendbe:

A savanyú káposzta könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe. Lehetőség van frissen fogyasztva, salátákban, vagy akár főzve is. Reggelire, ebédre vagy vacsorára egyaránt tökéletes kiegészítő lehet. Fontos azonban, hogy válasszunk minőségi, természetes erjesztésű savanyú káposztát, hogy a probiotikumok és más tápanyagok maximálisan megmaradjanak.

Az étrendbe való rendszeres beépítésének egyik módja az is, ha saját készítésű változatot készítünk otthon. Ez nem csak biztosítja a frissességet és minőséget, de számos különböző ízesítési lehetőséget is kínál.

A savanyú káposzta gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, és számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Milyen vitamin található a savanyú káposztában?

C-vitamin (aszkorbinsav): A savanyú káposzta kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a károsító szabad gyököktől, és támogatja az immunrendszert. Emellett fontos szerepet játszik a kollagénképződésben és a sebgyógyulásban.

1.K-vitamin (fillokinon): A K-vitamin elengedhetetlen a vér alvadásához és a csontok egészségének fenntartásához. A savanyú káposzta K-vitamin-tartalma hozzájárulhat a vérzékenység szabályozásához és a csontok erősségéhez.

2.B-vitaminok (köztük B6-vitamin, B9-vitamin, B12-vitamin): Ezek a B-vitaminok fontosak az energia termelésében, az idegrendszer egészségének fenntartásában és a vörösvérsejt-képzésben. A B-vitaminok részt vesznek a sejtek anyagcseréjében és az immunrendszer működésében is.

3.Folsav (B9-vitamin): A folsav szerepet játszik a sejtosztódásban és a DNS szintézisében. Különösen fontos terhesség alatt a magzat fejlődése szempontjából.

4.Kalcium és magnézium: Ezek az ásványi anyagok fontosak a csontok és fogak egészségének fenntartásában, valamint részt vesznek az ideg- és izomműködés szabályozásában.

5.Vas: A vas szerepet játszik a vörösvérsejtek képződésében és az oxigén szállításában a szervezetben. A savanyú káposzta vas-tartalma hozzájárulhat a vas szint fenntartásához.

Ezek a tápanyagok együttesen hozzájárulnak a savanyú káposzta egészségügyi előnyeihez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tápanyagtartalom változhat a káposzta erjesztési folyamata és egyéb tényezők függvényében. A változatos étrend, amely magában foglalja a savanyú káposztát, segíthet biztosítani a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok optimális bevitelét.

Savanyú káposzta

Házilag készült savanyú káposzta recept:

Savanyú Káposzta Recept:

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta (kb. 1,5 kg)
  • 15 g tengeri só
  • 2 db babérlevél

Ízlés szerint · 

1 teáskanál cukor (opcionális, segíthet az erjedésben)

  • ·  Fűszerek (borókabogyó, kömény, babérlevél stb.)

Elkészítés:

1.                      A káposzta külső, csúnya leveleit távolítsuk el, majd mérjük meg a súlyát. Számoljunk 1 kiló káposztához 10-15 gramm sót.

2.                      Vágjuk a káposztát négyfelé, majd minden negyedet vágjuk vékony csíkokra. Alternatívaként használhatunk gyalut is.

3.                      Tegyük a legyalult káposztát egy nagy, tiszta tálba, majd sózzuk. Dolgozzuk össze a sóval, gyúrjuk,  5-10 percig. A káposzta sok levet enged majd, ami fontos az erjedéshez.

4.                      Amikor a káposzta kiengedte a levét, adjuk hozzá a babérlevelet.

5.                      Készítsünk elő egy 5 literes, sterilizált befőttesüveget. Tegyük bele a káposztát, majd öntsük rá a kiengedett folyadékot. Nyomkodjuk le a káposztát, hogy ellepje a lé. Ha kell, vízzel pótoljuk.

6.                      Helyezzünk egy nehezéket a káposzta tetejére, hogy ne tudjon feljönni a folyadék fölé.

7.                      Tegyünk egy darab folpackot az üveg tetejére, és rögzítsük befőttesgumival. Helyezzünk egy tálcát az üveg alá.

8.                      Helyezzük a káposztát közvetlen napfénytől védett helyre, 20-25 fok körül, és hagyjuk állni 3-7 napig. Naponta kétszer nyomkodjuk le a káposztát.

9.                      A 3. nap után kóstoljuk meg. Ha elégedettek vagyunk az ízével, helyezzük rá az üvegre a tetőt, majd tegyük a hűtőbe.

10.              A hűtőben további 2-3 hétig érdemes érlelni. Minél tovább áll, annál finomabb és egészségesebb lesz.

Élvezd a saját készítésű savanyú káposztádat!

A házilag készült savanyú káposzta friss, természetes és egészséges alternatívája a boltban kapható változatoknak. Kísérletezz a fűszerezéssel és az erjesztési idővel, hogy megtaláld a Te ízlésednek leginkább megfelelő verziót!

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.