Egy könnyű vacsorához vagy az esti filmnézéshez kell jobb finomság, mint néhány szuper ropogós csirkeszárny? Eláruljuk, hogyan süssél ellenállhatatlanul ropogós és egészséges csirkeszárnyakat, mi az a három titok, ami elengedhetetlen az extra ropogóssághoz, és adunk néhány fantasztikus mártogatós recept tippet is a szárnyakhoz.
Mutatunk egy mennyeien ropogós és egészséges csirkeszárny receptet neked! Miért imádjuk?
- Mert sütőben sül és nem bőséges olajban, ezért sokkal egészségesebb.
- Mert ellenállhatatlanul ropogós.
- Mert csak pár percig tart előkészíteni a szárnyakat.
Mi a 3 titok, amitől szuper ropogósak lesznek a csirkeszárnyak?
- A megmosott, feldarabolt csirkeszárnyakat tedd papírtörlőre, és töröljed tökéletesen szárazra, akkor is, ha ehhez több darab papírt kell elhasználnod.
- Forgasd meg a szárnyakat sütőporban, mert ez felszívja a maradék nedvességet is, és ez garantálja, hogy a csirkeszárnyak aranyszínűre barnulnak, és ropogósak legyenek.
- Fontos a sütési hőmérséklet! Előmelegített, forró sütőbe kerüljenek a szárnyak, ahol fél órán át kell 120 fokon sütni, utána 40 percig 220 fokon. Így lesznek a szárnyak olyan ropogósak, mintha bő, forró olajban sültek volna.
Extrán ropogós csirkeszárnyak receptje
Hozzávalók:
2 kg csirkeszárny
2-3 evőkanál sütőpor
só, bors, fokhagymapor, őrölt pirospaprika ízlés szerint
szárított, morzsolt vagy őrölt zöldfűszerek ízlés szerint, például oregánó, kakukkfű, tárkony vagy rozmaring
Elkészítése:
Melegítsed elő a sütőt 200 fokra. A csirkeszárnyakat alaposan mosd meg, távolítsad el a toklászokat, és vágd be az inaknál, de ketté is vághatod. A szárnyvégeket távolítsad el. Nem kell eldobni, levesbe is mehet, de a sütésből ez a húst nem tartalmazó csontos rész kimarad.
A csirkeszárny darabokat alaposan töröljed szárazra papírtörlővel. Tedd egy tálba vagy nejlonzacskóba, tedd bele a sütőport is, és rázd össze az egészet, hogy mindenhova jusson a sütőporból. Ezután fűszerezzed só, bors, pirospaprika, fokhagymapor keverékével, de ízlés szerint zöldfűszereket is szórhatsz rá, nagyon finom például oregánóval is.
A befűszerezett csirkeszárnyakat tedd sütőpapírral bélelt sütőlapra, és tedd az előmelegített sütőbe, ahol először 30 percig süsd 120 fokon, aztán emeld a hőfokot 220 fokra, és süsd további 40 percig. Félidőben érdemes megfordítani a szárnyakat, hogy mindenhol egyforma ropogósra süljenek.
Mártogatós tippek a ropogós csirkeszárnyakhoz:
- Mézes-fokhagymás-szójaszószos mártogatós: 6 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszósz, 3 teáskanál citromlé, 4 gerezd reszelt fokhagyma.
- Mézes-mustáros mártogatós: 4 evőkanál mustár, 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál méz
- Tejfölös-fűszeres mártogatós: 5 evőkanál majonéz, 5 evőkanál tejföl, egy evőkanál víz, egy teáskanál citromlé, ízlés szerint csipetnyi szárított, morzsolt metélőhagyma, hagyma- és fokhagymapor, só, bors
- Csípős chilis mártogatós: 1 dl majonéz, 2 evőkanál chiliszósz, 2 evőkanál ketchup, púpozott teáskanál fokhagymapor.
Jó étvágyat a ropogós csirkeszárnyakhoz!
A folytatásban: #ebedtipp: 5 mennyei szaftos csirkemell recept