A meleg szendvicseket lehetőleg friss zsemlekenyérből készítsük. A vékonyra vágott szeleteket, a különfélék rátevése előtt, szárazon mindkét oldalán enyhén pirítsuk meg, hogy elejét vegyük az ellágyulásnak, nedvesedésnek.A kenyér felső oldalát még langyosan kenjük meg kevés vajjal.
A sajtos összetételű töltelékhez, kenetekhez, mindig óvári sajtot használjunk. Ez sem reszelve, sem egyben nem olvad le, rajta marad a kenyéren. A meleg szendvicseknek csak a rávalóját sózzuk.
Melegszendvics feltétek:
Pirított gombás melegszendvicsre:
A finomra vágott hagymát kevés zsíron meglankasztjuk, hozzáadjuk a nagyon vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel ízesítjük, és addig pároljuk, amíg a nedve elpárolog. Kihűlve halmozzuk a kenyérre. Sajttal, sonkával, zöldpaprikával tetőzzük.
Kapros zöldségvagdalék feltét:
A húslevesben főtt vegyes zöldséget összedarabolva tojássárgájával vegyítjük, sózzuk, kaporral ízesítjük. (Magyar Konyha II. évf. 3. szám)
Nyári "magyaros feltét":
Szeletenként 1/2 zöldpaprikát, 2 szál újhagymát, 1 paradicsomot, 2-3 centinyi gyulai kolbászt apróra összevágunk, tojássárgájával összekeverünk, enyhén sózunk.
Kelkáposztás - virslis melegszendvics:
A forrázott, vékony szálára vágott kelkáposztaleveleket összekeverjük virsli-karikákkal, reszelt sajttal. (A sajt lesz a "kötőanyaga".)
Padlizsános feltét:
A vajban megfuttatott, meghámozott padlizsánszeletet a kenyérre helyezzük, rá keménytojást és reszelt sajtot teszünk.
Túrós keverék:
Összetört tehéntúróhoz, apróra vágott zöldpaprikát, hagymát, Piros Aranyat, reszelt sajtot keverünk.
Tormás feltét:
A kifektetett sonkaszeletre reszelt tormát teszünk, befedjük vékony szelet sajttal, kemény tojással.
Májkrémes melegszendvics:
A májkrémet elegyítjük tojás-sárgájával, a kenet tetejébe zöldpaprikacsíkokat teszünk.
Spárgafejes melegszendvics feltét:
A párolt spárgafejeket a szeleten körbe rendezzük, középre paradicsompaprikát helyezünk. Ebben a karimában fészkeljen a nyers tojássárgája.