Az emberek tudatában az él, hogy a lekvár akkor jó, ha összeragad tőle a szád, olyan édes. Pedig a hozzáadott fehér cukorról nagyon jól tudjuk, hogy káros az egészségre. A kezdetek kezdetén sem használtak cukrot a lekvárkészítésre, egyszerűen készítették ezt a finomságot.
Napjainkban a háziasszonyok egyre inkább visszatérnek a gyökerekhez és próbálják minél egészségesebben megoldani az ételek készítését. A cukor nélküli lekvárkészítési technikának a titka a makulátlanul tiszta üvegekben és tetőkben rejlik.
A tökéletesen ép gyümölcsöket alaposan mosd meg, majd tedd fel főni. Nem kell túlfőzni, elég, ha párszor felrottyan, ez elegendő a csírátlanításhoz. Ha krémesebb lekvárt szeretnél, akkor át lehet turmixolni a végén. A masszát töltsd üvegekbe, a tetőket mielőtt rájuk teszed, tartsd forró víz alá. Pár napig hagyd szem előtt az üvegeket, hogy lásd, nem-e indul romlásnak.
Ezek a lekvárok felbontás után kb. 8 napig fogyaszthatóak, így célszerű kis üvegekbe rakni a biolekvárodat.