A Szabolcsi töltött káposzta egy különleges változata a jól ismert és szeretett klasszikus töltött káposztának, és egyedülálló ízvilágával kiemelkedik a tradicionális receptek közül. Ezt a finom fogást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hozta el a gasztronómia világába, és az eltérései éppen azokban rejlenek, amelyekkel a Szabolcsi változat kitűnik.
Szabolcsi töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 100 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paprikakrém
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt feketebors
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 500 ml paradicsomlé
Elkészítés:
-
A káposztát alaposan megmossuk, majd a leveleket levágjuk, és a vastag torzsákat eltávolítjuk a levelekről.
-
A töltelék elkészítéséhez a darált húst, rizst, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, paprikakrémet, sót, borsot és köményt összekeverjük.
-
A káposztaleveleket megtöltjük a keverékkel, majd feltekerjük.
-
Egy nagy fazékba vagy lábasba tesszük a töltött káposztát, ráhelyezzük a megmaradt káposztaleveleket, és felöntjük paradicsomlével.
-
Lassú tűzön, lefedve főzzük 90-120 percig, vagy amíg a káposzta megpuhul.
-
Tálaláskor tejföllel és pirospaprikával ízesítjük.
Tippek:
- A szabolcsi töltött káposzta ízét fokozhatjuk, ha a töltelékbe kolbászt vagy szalonnát is teszünk.
- Gazdagíthatjuk a receptet a töltelékbe kevert tojással.
- Sütőben is elkészíthetjük: a töltött káposztát tepsibe tesszük, és kevés olajjal meglocsolva 180 fokon 45-60 percig sütjük.
Különbség a Klasszikus és a Szabolcsi változat között:
-
Paprikakrém a töltelékben: A Szabolcsi töltött káposzta egyediségét a paprikakrém adja, ami pikáns ízvilágot kölcsönöz a fogásnak.
-
Paradicsomlében főzés: A paradicsomlében való főzés egy további különlegesség, amely gazdagabbá teszi az ízeket és szaftossá varázsolja a töltött káposztát.
-
Pikánsabb íz: A Szabolcsi változat jellegzetesen pikánsabb ízű, ami a paprikakrém és paradicsomlé kombinációjának köszönhető.
A Szabolcsi töltött káposzta így nem csupán egy recept, hanem egy gasztronómiai élmény, amelyben az egyedi ízek és a hagyományok összetalálkoznak. Készítsük el ezt a szabolcsi finomságot otthon, és élvezzük a különleges ízeket, amelyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiai örökségéből származnak.