Ízletes Szabolcsi töltött káposzta recept

A Szabolcsi töltött káposzta egy különleges változata a jól ismert és szeretett klasszikus töltött káposztának, és egyedülálló ízvilágával kiemelkedik a tradicionális receptek közül. Ezt a finom fogást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hozta el a gasztronómia világába, és az eltérései éppen azokban rejlenek, amelyekkel a Szabolcsi változat kitűnik.

szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:

  • 1 fej savanyú káposzta
  • 500 g darált sertéshús
  • 100 g rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paprikakrém
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt feketebors
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 500 ml paradicsomlé
  •  

Elkészítés:

  1. A káposztát alaposan megmossuk, majd a leveleket levágjuk, és a vastag torzsákat eltávolítjuk a levelekről.

  2. A töltelék elkészítéséhez a darált húst, rizst, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, paprikakrémet, sót, borsot és köményt összekeverjük.

  3. A káposztaleveleket megtöltjük a keverékkel, majd feltekerjük.

  4. Egy nagy fazékba vagy lábasba tesszük a töltött káposztát, ráhelyezzük a megmaradt káposztaleveleket, és felöntjük paradicsomlével.

  5. Lassú tűzön, lefedve főzzük 90-120 percig, vagy amíg a káposzta megpuhul.

  6. Tálaláskor tejföllel és pirospaprikával ízesítjük.

Tippek:

  • A szabolcsi töltött káposzta ízét fokozhatjuk, ha a töltelékbe kolbászt vagy szalonnát is teszünk.
  • Gazdagíthatjuk a receptet a töltelékbe kevert tojással.
  • Sütőben is elkészíthetjük: a töltött káposztát tepsibe tesszük, és kevés olajjal meglocsolva 180 fokon 45-60 percig sütjük.

Különbség a Klasszikus és a Szabolcsi változat között:

  1. Paprikakrém a töltelékben: A Szabolcsi töltött káposzta egyediségét a paprikakrém adja, ami pikáns ízvilágot kölcsönöz a fogásnak.

  2. Paradicsomlében főzés: A paradicsomlében való főzés egy további különlegesség, amely gazdagabbá teszi az ízeket és szaftossá varázsolja a töltött káposztát.

  3. Pikánsabb íz: A Szabolcsi változat jellegzetesen pikánsabb ízű, ami a paprikakrém és paradicsomlé kombinációjának köszönhető.

A Szabolcsi töltött káposzta így nem csupán egy recept, hanem egy gasztronómiai élmény, amelyben az egyedi ízek és a hagyományok összetalálkoznak. Készítsük el ezt a szabolcsi finomságot otthon, és élvezzük a különleges ízeket, amelyek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiai örökségéből származnak.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.