A csörögefánkot hagyományosan a farsangi időszakban készítjük, de természetesen bármikor megsütheted, ha finom fánkra vágysz. A csörögefánk annyiban hasonlít a szalagos fánkhoz, hogy ezt is forró zsírban vagy olajban sütjük, de ez nem kelt tésztából készül. Ettől azonban nem kevésbé finom, viszont az elkészítése egyszerűbb.
A csöröge szót hazánkban első ízben 1565-ben jegyezték fel. A nevét feltehetően a sütés közben hallható hangokról kapta, vagy a ropogósra sült fánkok „csörgéséről”. Hagyományos ünnepi étel, melyet nem csak a farsangi időszakban, hanem családi ünnepek alkalmával is fogyasztottak. Más népies nevei a herőce és a forgácsfánk. Lássuk, hogyan készül ez a finomság.
Csörögefánk recept 1.variáció
Hozzávalók:
finomliszt
4 tojássárgája
2 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
1 kanál rum vagy pár csepp rumaroma
egy csipet só
a sütéshez zsír vagy olaj
Elkészítése:
Egy keverőtálban alaposan keverd ki a sárgáját a cukorral. Add hozzá a tejfölt, a rumot vagy rumaromát, és egy csipet sót. Adjál hozzá kanalanként annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjál. Alaposan gyúrjad össze, aztán tedd félre pihenni fél órára. Lisztezett konyhaasztalon nyújtsad ki fél cm vastagságúra, aztán derelyevágóval vágjál rombusz alakokat belőle. A két vége közelében késsel ejtsél egy-egy bevágást, melyeken keresztül dugjad át a tészta végeit. Úgy is lehet csinálni, hogy a közepén ejtesz egy vágást, és csak a tészta egyik végét húzod át rajta. Bő, forró olajban vagy zsírban süssed szép pirosra, egyik oldalát fedő alatt, a másikat már fedő nélkül. Mikor megsült, papírtörlőre szedd ki, és hintsed meg fahéjas porcukorral.
Csörögefánk recept 2.variáció
Hozzávalók:
20 púpozott evőkanál liszt
egy evőkanál sütőpor
3 púpozott evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
100 gramm margarin
2 tojás
a sütéshez zsír vagy olaj
Elkészítése:
A lisztet tedd egy tálba, morzsold bele a margarint, majd add hozzá az összes, többi hozzávalót, és lisztezett asztalon gyúrjál belőle tésztát. Pihentesd 20 percig, aztán nyújtsad fél cm vastagságúra. Derelyevágóval vagy késsel vágjál rombusz formákat belőle, közepén vágjál bele a formába, és a vágáson át húzzad át a tészta egyik sarkát. Forró olajban süssed ki a fánkokat, mindkét oldalukat szép pirosra. Szedd ki papírtörlőre, és porcukorral, fahéjas porcukorral, vagy vaníliás cukorral hintsed meg.
Jó étvágyat!
Esetleg ez a recept is érdekelhet téged: 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra