Az aszalás lényege, hogy nem kell hozzá sem tartósítószer, sem cukor, még extra tárolóedény sem. Az aszalás titka a meleg. Már az ókori görögök és rómaiak is sikerrel alkalmazták ezt a tartósítási módszert. Régen aszalóházakban végezték ezt a tevékenységet, de lehet otthon a tűzhelyen is, vagy manapság házi elektromos aszaló berendezésekkel is elő lehet állítani a finomabbnál finomabb aszalt gyümölcsöket.
Mit lehet aszalni?
Nagyjából bármit, ami a kertben megterem. Almát, körtét, barackot, ribizlit, de akár bodzabogyót is, sőt zöldségeket is. Az a lényeg, hogy az aszalásra kerülő termény ép és egészséges legyen. Természetesen a mogyorót vagy a diót nem kell ilyen hőhatásnak kitenni.
Miért jó az aszalás?
Az aszalás nem túl gyors tartósítási tevékenység, de annál egyszerűbb és praktikusabb, ráadásul az aszalás során csak az aszalt termék nedvességtartamától szabadulsz meg, így megmarad annak rost, vitamin és ásványi anyag tartalma.
Hogyan történik az aszalás?
Legelső dolog, amit tudnod kell, hogy türelmesnek kell lenned, ugyanis az aszalási folyamat több napot is igénybe vesz. A legpraktikusabb a többtálcás aszalókialakítás, ugyanis a tálcák cserélgetésével egyenlő hőmennyiség éri a termékeket, viszont így nagyobb mennyiség aszalható egyszerre. A végtermék akkor lesz jó, ha összenyomva még rugalmas, de már nem ereszt magából nedvességet.