Így készíts nokedli tésztát házilag

A jó nokedli rugalmas, mégis ízletes, és számtalan variációban el lehet készíteni, pl. pörkölt mellé, lecsóhoz,vagy tojásos galuskának, de szinte bármilyen tészta szósszal tálalhatod. A nokedlihez mindössze három hozzávaló szükséges, liszt, víz és tojás. Fontos, hogy a tésztát ne keverd túl, és kikeverés után, azonnal főzd is ki, mert ha állni hagyod a galuska tésztát kemény lesz a végeredmény.

Van, aki már a főzővízbe tesz egy kanál olajat, így a főzés végén a nokedli nem ragad össze, de ha főzés végén egy kis langyos vízzel leöblíted a tésztát, az is megakadályozza a tészta összeragadását. Ha pedig igazán finom tojásos galuskát szeretnél készíteni, a kifőzött galuskát forgasd bele egy kevés felforrósított kacsa vagy libazsírba.

A jó nokedli tészta sem túl kemény, se túl lágy, pont a kettő között van, és fontos hogy nem szabad túl sokáig főzni, mert megkeményedik. A galuska szaggatásához használhatsz sima boltban kapható nokedli szaggatót, vagy akár egy sima fadeszka segítségével is ki tudod szaggatni a tésztát.

A tökéletes nokedli tészta receptje

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

2 tojás

4 evőkanál olaj

másfél-két dl víz, ízlés szerint só.

Elkészítés:

Tegyél fel egy lábosban vizet a tűzhelyre forralni, és ha már kezd forrni, tegyél bele egy kanál sót, és egy kanál olajat is tehetsz bele, így nem ragad össze a nokedli. A lisztet szitáld át, és tedd bele egy műanyag edénybe, majd készíts a közepébe mélyedést. Egy másik kisebb tányérban a tojásokat üsd fel, és keverd el két evőkanál olajjal, 1 dl vizel, és csipet sóval, majd keverd össze és öntsd rá a lisztre.

Ezután egy fakanállal keverd össze a nokedlit, és ha szükséges még adhatsz hozzá egy kevés vizet, akkor jó a tészta, ha a fakanál könnyen mozog benne, és se nem túl kemény, se nem túl lágy a tészta.

Ezután egy galuska szaggatóval, vagy a hagyományos módon fadeszkáról szaggasd bele a nokedlit a forrásban levő vízbe, és kis lángon néha megkeverve pár percig forrald. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, egy szűrő kanállal szedd ki és öblíts le víz alatt.  

Elkészítési ideje: kb. 25 perc.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.