Közeleg az iskolában a farsangi mulatság, és sütni szeretnél egy finom puha és omlós fánkot? Akkor ezt a receptet érdemes kipróbálnod!A fánk sütés nem egy nagy ördöngösség, mindössze az alapanyagok minőségére és a jól kidolgozott tésztára kell odafigyelned. A fánk számtalan variációban elkészíthető, hiszen a belsejébe tehetsz csokoládét vagy lekvárt, de belemárthatod olvasztott csokiba és kókuszreszelékbe is.
Hagyományos szalagos farsangi fánk recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
7 dkg vaj vagy sütőmargarin
3-4 dl tej
6 tojás sárgája
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
1 zacskó vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
A sütéshez bő olaj
A tálaláshoz 2 evőkanál rum
2 dl sárgabaracklekvár.
Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben old fel, majd letakarva várd, meg amíg az élesztő felfut.
Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórd bele és a közepébe vájj egy mélyedést. Ide öntsd bele a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és bő 1 dl tejet. A tésztát addig gyúrd és dagaszd, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor dolgozd bele a vajat is. Formálj belőle cipót majd liszttel meghintett tálba rakd bele, és a tetejét is szórd meg liszttel. Ruhával letakarva addig keleszd, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtsd ki, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggass belőle kis fánkokat. A deszkán még negyedóráig pihentesd a tésztát. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat önts bele és forrósítsd fel. Egyszerre csak kevés tésztát tegyél bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nőnek! Az alsó felét fedő alatt süsd aranysárgára, majd megfordítva, már fedetlenül folytathatod a sütést. A megsült fánkokat forrón szórd meg a vaníliás cukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálald.