A piskóta alaptészta készítésénél jó néhány buktató akad, ami miatt sokaknak elmegy a kedve, hogy piskótakészítéssel próbálkozzanak. Eláruljuk a legfontosabb trükköket, hogy a te erőfeszítéseidet mindig siker koronázza.
A piskóta alaptészta receptje
A piskóta tészta hozzávalói fix arányúak, hagyományosan 6 púpozott evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál finomra őrölt cukor vagy porcukor és 6 db tojás kell hozzá. A tésztát szódabikarbónával teheted könnyebbé. Természetesen számtalan piskóta alaptészta recept létezik, tejjel, vajjal vagy olajjal is, ezeket is érdemes kipróbálni, ha van hozzá időd és kedved.
Mindig melegítsed elő a sütőt
A sütőt melegítsed elő 160-170 fokra, soha ne a hideg sütőbe tedd a piskótát, és bár sokan azt hiszik a légkeveréstől szebb lesz a piskóta, jobb, ha nem kapcsolod be.
A tökéletes tojáshab
Fontos, hogy tojássárgája a legapróbb mennyiségben se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog sikerülni a hab felverése. Keményebb lesz a habod, ha a tojásfehérjéhez teszel egy csipetnyi sót vagy citromlevet. A habhoz ne akkor add a cukrot, ha már kemény, hanem, amikor még nem verődött fel teljesen. A cukorral együtt verd tovább egészen addig, míg el nem éred a kemény, fényes állagot.
A liszt elegyítése
A lisztet mindig szitáld át, így levegősebb lesz, és apránként, több részletben szórd a tojásos masszába. A legjobb, ha óvatosan kézi habverővel forgatod bele a tojásba a lisztet, ha mégis robotgépet használsz, azt a legalacsonyabb fokozatba kapcsold.
A sütőformát mindig béleld ki sütőpapírral
A méretre vágott sütőpapír alá kenj egy kis olajat, vagy vajat, hogy a papír ne mozduljon el, amikor a tésztát beleöntöd a formába. A sütőpapír meggátolja, hogy a tészta beleragadjon a sütőformába, ráadásul a mosogatást is nagyban megkönnyíti.
Sütés azonnal
A kikevert tésztát ne hagyd állni, különben kiszökik belőle a levegő. Bekeverés után azonnal tedd az előmelegített sütőbe, és sütés közben ne nyitogasd az ajtót. A piskóta sütési ideje 30-45 perc nagyságtól függően. Mielőtt kivennéd, hurkapálcikával vagy villával szúrj a közepébe, hogy lásd megsült-e. Ha nem ragad tészta a pálcikára, és rugalmas a tapintása, akkor készen van. Nem szabad túlsütni sem, mert akkor kiszárad. Mindig pihentesd pár percig, mielőtt kiveszed a formából.