A tél az alma szezonja! Érdemes minél többet fogyasztani belőle, hiszen rendkívül egészséges gyümölcs, mely az immunrendszeredet is erősíti a hideg téli időben. De a borongós, szürke napokon az alma nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálja, hiszen nincs is szívmelengetőbb egy illatos almás süteménynél.
Milyen almás süti recepteket ismersz, melyek jókedvre deríthetnek a hideg téli napokon? Mi elárulunk neked 5 remek, könnyen elkészíthető almás receptet, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálnod!
1.Almás rétes
A réteslappal bárki elbíbelődhet otthon, ha ragaszkodik a házi rétes tésztához. Ám szerencsére készen is remek rétestészták kaphatók, amivel rengeteg időt spórolhatsz meg, megkönnyítheted magadnak a sütikészítést, és több időt tölthetsz a családdal.
Hozzávalók:
1 kg alma (a te ízlésedre van bízva, hogy savanykásabb vagy édesebb fajtát választasz)
1 csomag réteslap (6 v. 8 lapos)
zsemlemorzsa
15 dkg darált dió
10 púpozott evőkanál cukor
fahéj (ízlés szerint)
olaj vagy vaj
Elkészítése:
Az almát hámozd meg, és reszeld le a húsát káposztareszelőn. A réteslapokat válaszd ketté, 4 lapot vegyél magad elé a konyhaasztalra, és kend meg vékonyan mindegyiknek a tetejét olajjal vagy olvasztott vajjal. Ezután szórd meg a felső réteslapot vékony rétegben zsemlemorzsával, a darált dió felével, kevés őrölt fahéjjal, 5 púpozott evőkanál cukorral, végül halmozd rá egyenletes csíkban a szélére az alma felét. A tésztát tekerd fel, és ugyanígy járj el a másik 4 réteslappal. Így két 4 lapos rétesed lesz. A réteseket tedd olajjal vagy vajjal kikent tepsibe, kend meg a tetejüket vajjal, olajjal vagy egy tojássárgájával, és süssed aranyszínűre a sütőben. Porcukorral meghintve tálald.
2.Almafelfújt
Finom, könnyű almás desszert, mely gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
8 db alma
2 púpozott evőkanál cukor
6 dkg vaj
4 tojás
5 dkg édes, omlós keksz
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
Az almákat hámozd meg, reszeld le a húsukat, és párold meg egy annyira, hogy puha legyen, de ne málljon szét, szóval épp hogy egy kicsit. A vajad keverd habosra a cukorral, add hozzá a sárgáját és azzal is alaposan keverd el. A 4 tojás fehérjéjét verd kemény habbá. A vajas keverékbe tedd a reszelt almát, az édes omló kekszet is morzsold bele, lazán keverd el, majd forgasd bele óvatosan a fehérjehabot is. A tepsit kend ki vajjal, öntsed bele a masszát és 40-45 perc alatt süssed készre.
3.Almás-lekváros süti
Ebben a receptben egyesítjük az almát a fenséges sárgabaracklekvárral, hogy a süti még ízesebb, még gyümölcsösebb legyen.
Hozzávalók:
500 gramm liszt
500 gramm alma
100 gramm vaj
2 tojássárgája + 1 sárgája a tetejére
7 púpozott evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
egy kis pohár tejföl
Elkészítése:
A vajat morzsold el a liszttel alaposan, dolgozd hozzá a 2 tojássárgáját – a fehérjére nincs szükség, azt használd el más recepthez, vagy készíts belőle bőrfeszesítő arcpakolást. A liszthez add még hozzá a tejfölt, sütőport, és a cukrot, gyúrjad össze sima tésztává, és tedd a hűtőbe pihenni fél órára. Eközben az almákat hámozd meg, és reszeld le káposztareszelőn.
A pihentetés után osszad 3 részre a tésztát, nyújtsad ki, tedd az első lapot a kivajazott tepsi aljába, halmozd rá az almát, takard be a következő tésztalappal, kend meg bőségesen baracklekvárral, majd tedd rá a harmadik tésztalapot is. Kend meg tojássárgájával, szurkáld meg, és alacsony lángon süssed aranyszínűre. Porcukorral meghintve tálald a szeletekre vágott sütit.
4.Kevert almás süti
Ez egy nagyon hamar elkészíthető egyszerű almás recept, ahol nem kell még tésztagyúrással sem bíbelődnöd.
Hozzávalók:
1 kg alma
5 evőkanál liszt
1 dl tej
egy csomag vaníliás cukor
egy csomag sütőpor
4 tojáscsipet só
3 evőkanál cukor
rumaroma (ízlés szerint)
csipet só
Elkészítése:
Az almákat hámozd meg, és reszeld le káposztareszelőn. A tojásokat, lisztet, tejet, vaníliás cukrot, sütőport, rumaromát, csipet sót keverd sűrű, lágy tésztává. A reszelt almát keverd össze 3 evőkanál cukorral, majd keverd bele a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsed az almás tésztamasszát, és süssed készre a sütőben.
5.Almatorta
Ahogy létezik finom csokitorta, úgy illatos almatorta is. Még finomabb, ha tejszínhabbal tálalod.
Hozzávalók:
15 evőkanál liszt
100 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 tojás a tésztához
2 tojásfehérje az almához
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
500 gramm alma
5 púpozott evőkanál cukor
fahéj
tejszínhab
Elkészítése:
A lisztet keverd ki a vajjal, add hozzá a tojást, tejfölt és cukrot, majd gyúrjad sima tésztává. Tedd fél órára pihenni a hűtőbe. Addig az almát hámozd meg, és reszeld le, párold puhára ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal. A tésztalapokat vágd ketté, nyújtsad ki, és süssél belőlük két kerek tortalapot. Az almát pürésítsed, add hozzá a cukrot és a fahéjat, keverd össze lazán a felvert tojásfehérje habot. Kend az almát az alsó tortalapra, borítsad rá a felső lapot, és 15 percre még tedd vissza sülni a sütőbe. Tejszínhabbal tálald.
Szívmelengető, almaillatú estéket kívánunk télire!
A folytatásban: Mennyei kakaós süteményrecept hétvégére, amit csak össze kell keverni