3 szőlőlekvár recept őszre

Szőlőlekvár recept 1.

  • ºElkészítés: 80 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 2 kg jó érett fekete szőlő, 60 dkg cukor, 1 kis darab fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítése: A szőlőszemeket leszedegetve megmosom és lecsöpögtetem. Úgy rakom befőző lábosba, hogy egy réteg szőlőszemre egy réteg cukrot szórok, majd addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Közédugom a fahéjat és beleszórom a citromhéjat is. Fedetlenül, kis lángon lassan főzöm. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat állandóan leszedegetem, majd ha az összes szőlőszem héja felpattant, és már nem jön fel mag a tetejére, akkor lezárom alatta a lángot. Még melegen kiforrázott üvegekbe töltöm, de csak akkor kötöm le, ha a teteje megbőrösödött, illetve, ha teljesen kihűlt.

Szőlőlekvár recept 2.

  • ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 2

Hozzávalók: 3 kg jó érett otelló szőlő, 50 dkg cukor, 1 citrom.

Elkészítése: A szőlőt leszemezem, és többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem. A szemeket egyenként kinyomom, magos belét külön teszem a héjától. A magos részt egy ép zománcú lábosban, saját levében, 20 percig főzöm állandó kevergetés közben, majd szitán áttörve hozzáteszem a szőlőhéjhoz. A felvagdalt citromot hozzátéve így forralom együtt még 40 percig, majd hozzáöntöm a cukrot, és folytonosan kevergetve további 20 percig főzöm. Kiforrázott üvegekbe töltöm, és jól lekötöm, majd száraz gőzben hagyom kihűlni. Bár nagyon munkaigényes, de rendkívül finom lekvár, ami már majdnem zselé, így sokféle süteményhez lehet használni.

Szőlőlekvár recept 3.        

Hozzávalók: 2 kg nagyon érett, édes otelló-fajta, fekete szőlő, 60 dkg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj. Kissé munkaigényes. Különlegesség.

Elkészítése: A szőlőt többször, váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, leszemezzük, és még egyszer szűrőbe téve megmossuk. Ismét lecsöpögtetjük. Befőzőlábosba rakunk egy réteg szőlőszemet, rászórunk egy réteg cukrot és a fűszerekből egy keveset. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók. Fedő nélkül, kis lángon kezdjük főzni. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat gondosan, kis szűrőkanállal folyamatosan leszedegetjük, amíg csak tart a habképződés, illetve amíg az összes szőlőszem, fel nem pattan. Ha már nem jön fel mag a tetejére, lezárjuk alatta a lángot, és tűzforrón, kisméretű, kiforrázott üvegekbe töltjük. Megvárjuk, míg a teteje kissé megbőrösödik, csak ezután kötjük le. Ha egészen kihűlt, eltesszük a kamrába. Megjegyzés: Rendkívül finom, sokféle édességhez használható csemege. Sötét színe miatt nagyon dekoratív, ezért torták és sütemények díszítésére is használható. Csodálatos ízű fagylaltkombinációt lehet belőle készíteni, amelynek a színe is, az íze is különleges!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.