Léteznek olyan természetes, étrendbe illeszthető italok, amelyek elősegítik a fogyást. Legfontosabbak a különböző zsírégető teák. Ezek cukor nélkül szinte korlátlanul fogyaszthatók.
Zsírégető zöld tea:
A növényben található antioxidánsok, az ún. katekinek kedvezően hatnak a zsíranyagcserére. Jó irányban befolyásolják a koleszterin- és triglicerid szintet. Nagyon fontos szempont, hogy a zsírszövet mennyiségét is csökkentik. Nem véletlen, hogy a rendszeresen zöld teát iszogató japánok között olyan ritka az elhízás. A kutatók bebizonyították, hogy a zöld tea fogyasztása és a rendszeres mozgás együttesen majdnem 90 %-kal csökkenti a testtömeg növekedését. A veszélyes hasi zsírra is csökkentőleg hat. Ha valaki nem szereti a zöld tea ízét, zöldtea-kivonat kapszulát is szedhet.
Fehér tea:
Sajnos, a fehér tea az egyik legdrágább, ún. prémium teafajta. Kevésbé keserű és sokkal hatásosabb antioxidáns, mint a zöld tea. Az USA-ban fedezték fel, hogy a fehér tea a leggyakrabban előforduló baktériumokat is képes elpusztítani: például a streptococcusokat, de a fogra ártalmas baktériumokat is megsemmisíti. Fogyókúrázóknak nagyon hatásos a benne lévő zsírégető tein miatt. A fehér teát csak 70 fokos vízbe kell dobni, és nem fortyogóan forróba! Egy adag tea kétszer is felhasználható.
Indiai tea:
Alapvetően fekete tea, és a benne található tein indítja be a zsírégetést. Az indiai teát fűszerekkel ízesítik: leggyakrabban kardamom, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és ánizs kerül bele. Ezek frissítőek és amellett anyagcserét serkentő hatásúak is! A már elkészített teába kell szórni a fűszereket, majd még egyszer fel kell forralni. Leszűrés után kevés tejet adhatunk hozzá, esetleg mézzel is édesíthetjük.
Csalántea:
A nagyanyáink házipatikájában is méltán népszerű olcsó teaféleség vízhajtó, méregtelenítő, zsírégető hatásának köszönheti népszerűségét. Vitaminokat és fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Forrázata önmagában kevésbé élvezhető. A legjobb, ha 1/4 órás pihentetés után leszűrjük, és bodzasziruppal vagy kevés mézzel ízesítjük.
Kombuchatea:
Készen kapható, de otthon is elkészíthető. Ha készen vesszük, csak melegíteni kell, forralni nem! Otthoni ízesítéséhez íme egy recept: A lereszelt friss gyömbért keverjük össze egy teáskanál mézzel. Ehhez adjunk 300 ml frissen felmelegített kombuchateát. A gyömbér illóolajai serkentik a zsírégetést és az emésztést.
Lapachotea:
A Dél-Amerikából származó teát az ott honos lapachofa kérgéből főzik. A rengeteg fontos ásványi anyagot tartalmazó főzet serkenti az emésztést és erősíti az immunrendszert is. Mivel a tea kéregből készül, jó tíz perc szükséges ahhoz, hogy főzésekor kioldódjanak belőle az értékes tápanyagok. A lapachoteát vaníliával szokták ízesíteni. A vaníliarúd egy darabkáját hosszában szét kell vágni és így hozzáadni a leszűrt teához.
Roiboostea:
A dél-afrikai cserje tüskés kérgéből, leveleiből készül. Főzete antioxidánsokban gazdag, magas a C-vitamin tartalma, amelynek zsírégető hatását köszönheti. Jelentős a kálium-, mangán-, kalcium-, magnézium- és vastartalma is. A forró vízzel leöntött teát ízesíthetjük aszalt gyümölccsel vagy citrommal. Ha pár csepp almaecetet adunk hozzá, valóságos zsírégető bombát kapunk!
Oolongtea:
Zsírégető hatása kiváló. Ez a benne lévő szaponinnak és koffeinnek köszönhető. Forrázás után három percig kell állni hagyni. Ha grapefrúttal ízesítjük, növeljük a zsírégető hatását.
Teakeverék:
Édeskömény, köménymag és ánizs egyenlő arányú keverékét (2-3 teáskanálnyit vegyünk mindegyikből) forrázzuk le 1,5 l vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrjük le egy termoszba. Fogyasztás előtt ízesítsük 0,5 dl cukormentes almalésűrítménnyel és 2 evőkanál almaecettel. Kortyonként igyuk! Naponta még igyunk meg 1-1,5 l szénsavmentes ásványvizet.
Zsírégető gyümölcskoktélok
Citrusital:
Facsarjuk ki egy citrom, egy narancs és egy grapefruit levét. Ízesíthetjük egy teáskanál almasűrítménnyel. A citrusfélék serkentik a zsírégetést, az almakivonat védi a szívet.
Ananászital:
Az ananász is zsírégető gyümölcs. Tisztítsunk meg egy fél ananászt és vágjuk kisebb kockákra. Préseljük ki a levét. Adjunk hozzá ízlés szerint narancslevet is. Ízesíthetjük kevés citromlével.
Dinnyeital:
Hámozzunk meg egy sárgadinnyét, kockázzuk fel, majd mixerrel pépesítsük. Adjunk hozzá szőlőlevet és almalevet. Ízesíthetjük egy teáskanál citromlével is.
Narancsital:
Préseljük ki két narancs és egy fél grapefrút levét, majd keverjük össze. Ízesítsük apróra vágott mentalevelekkel.
Szerző: www.wellnesskincs.lapunk.hu