Lángost sütni a világ legegyszerűbb dolga, mutatunk hozzá egy gyors és házilag is elkészíthető receptet nyárra,amely pont olyan finom lesz mintha a Balatonon ennéd!
Ha nyár, akkor vízpart, ha vízpart, akkor lángos! De miért ne nyaralhatnál néha otthon is, hiszen lángost házilag is tudsz készíteni és pont olyan finom lesz, mintha a strandon ennéd. Most ehhez mutatunk néhány egyszerű trükköt és tippet, no meg persze a receptet.
Számtalan lángos recept létezik, van burgonyás, kefires változat, de a strandon található lángos sütők, a legegyszerűbb és legolcsóbb lángos tésztát készítik el, persze biztos van kivétel is, de a legtöbb lángos sütő az alapreceptet használja
Hogyan süssek finom és ropogós lángost?
A jó lángos közepe ropogós, a széle puha, és pehely könnyű. Mi a titka a finom lángosnak? Íme:
- Ahhoz, hogy a lángosod könnyű legyen, vékonyra kell a tésztát széthúzni, mert ha túl vastag marad a tészta nehéz lesz a lángos.
- A lángost mindig bő forró olajban süsd ki, a túl hideg olajban a lángos megszívja magát a zsiradékkal.
- Akkor lesz igazán ropogós a lángos, ha a tésztát sütés előtt kissé lehűtöd, vagyis tedd be a hűtőbe egy órára, és csak utána süsd ki.
- Amikor megkelt a lángos tészta, már ne keverd újra, mert nem lesz levegős a lángos.
- A lángost mindig nagyméretű edényben és bő forró olajban kell kisütni.
- Ha hideg az olaj, akkor megszívja magát a lángos, de ha túlforró, akkor megég, fontos eltalálni a megfelelő hőfokot, ami akkor a megfelelő, ha lángos kb. két perc alatt oldalanként átsül.
Gyors és egyszerű lángos alaprecept kezdőknek:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg finomliszt
2 dl víz
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál porcukor
1 teáskanál só
Bő olaj a sütéshez.
A tejet egy kisebb edényben langyosítsd meg, majd morzsold szét benne az élesztőt, és a cukrot és meleg helyen hagyd, hogy az élesztő felfusson.
Egy nagyobb tálba szitáld bele a lisztet, a közepébe öntsd bele az élesztőt, és a langyos vizet, és egy csipet sót. Addig kell dagasztani, amíg a tészta hólyagossá nem válik, akár kézzel akár géppel. A lángos tésztának lágynak kell lennie. Ez után egy tiszta konyharuhával takard le az edényt és meleg helyen hagyd, hogy a tészta a kétszeresére keljen. Amikor a lángos tészta megkelt egy nagyobb pogácsa szaggatóval vágj le tészta darabokat, és olajos kézzel húzd szét őket, majd bő forró olajban süsd ki mindkét oldalát szép pirosra.
Végül papírtörlőre szedd ki, de ne tedd egymásra a meleg lángosokat, mert a hő hatására megpuhul a ropogós lángos, a legjobb, ha állítva tárolod őket egymástól elválasztva.
Végül ízlés szerint tegyél rá feltétet és jó ízűen fogyaszd el a nyári melegben, és ha van, kedved készíts mellé egy jéghideg limonádét is.