Hogyan lehet a hangyákat a lakásból kiirtani?

 Hangyát fedeztél fel az otthonodban? Ha csak nem egy véletlen látogatóról van szó, akit a gyümölcsökkel hoztál haza a zöldségestől, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy egész, akár több ezres létszámú hangyaboly rejtőzik valahol a lakásodban. Hogyan szabadulj meg tőlük kíméletes módon?

Egy beltéri hangyakolóniától nem könnyű megszabadulni, különösen, ha gyermeked vagy háziállatod miatt különös gondot fordítasz arra, hogy ne ússzon káros vegyszerekben a lakás. A mesterséges rovarirtó szerek nagyon ártalmasak lehetnek a szervezetre, nem csoda, ha természetesebb hangyairtó módszereket keresel. Melyek segíthetnek? Adunk néhány tippet!

 

1.Kovaföld a hangyák ellen

A kovaföld parányi kovamoszatok maradványainak por állagú őrleménye. Teljesen természetes, vegyszermentes por, mely nem csak a hangyákat, hanem más rovarokat is megöl, mivel kiszárítja őket. Ugyanakkor a por belélegzése irritáló hatású lehet, ezért gyerekeket, kisállatokat ne engedj a közelébe. Minden olyan helyen szórjad ki, ahol hangyát láttál vonulni.

 

2.Üvegtisztító és folyékony mosószer is hatásos

A kettő együttes alkalmazása – de akár a sima szappanos víz vagy az ecet is - elfedi a hangyák által hátrahagyott illatanyagokat, mely megzavarja az állatok tájékozódását, és lehetetlenné teszi a kommunikációjukat. Ez a módszer ugyan nem öli meg a rovarokat, ám segíthet távol tartani őket, hiszen egy ilyen környezetet nem fognak ideálisnak tartani a beköltözésre és ottlakásra.

 

3.Illóolajok a hangyák ellen

Többféle illóolajat is bevethetsz hangyák ellen:

  • Az egyik a borsmenta illóolaj, melyből 20 cseppet kell tenni fél liter vízhez egy virágspriccelőbe, jól összerázni, és bespriccelni vele a hangyák vonulási útvonalát.
  • A teafaolaj egy természetes rovarűző és rovarölő hatású olaj. Fél liter vízhez tegyél 10 cseppet, és hasonlóan használd, mint a borsmenta olajat, vagy tegyél ki a keverékkel átitatott vattát vagy zsebkendőt.
  • Szintén hatásos a citromos eukaliptuszolaj. A hangyák vonulási útjára kell cseppenteni hígítatlanul, és hetente ismételni.
  • Próbára teheted a fahéjolajat is, mely rovarölő és űző hatású egyszerre. Hígítatlanul cseppentsd ezt is, de vigyázz, mert bőrre kerülve súlyos pirosodást, égő érzést okozhat.

Mind a négy illóolaj irritáló hatású, gyermekektől és házillatoktól tartsad távol - különösen a cicák érzékenyek egyes illóolajokra, és súlyos mérgezést kaphatnak tőlük.

 

4.Bórax és bórsav

Ezt a két vegyszert sokan ugyanannak hiszik, de két különböző szerről van szó, melyekben az viszont valóban közös, hogy hatásos rovarölők, és mindkettőt távol kell tartani gyermekektől és háziállatoktól. A hangyák ellen hasonlóan kell alkalmazni mindkettőt: keverj össze bóraxot vagy bórsavat porcukorral 1:3 arányban, annyi kézmeleg vízzel, hogy krémes állagú legyen. Ebbe a keverékbe mártsál vattalabdákat, melyeket aztán tegyél a hangyák vonulási útjára. A cukor odavonzza őket, a vegyszer pedig végez velük. Összekeverheted a bóraxot és bórsavat valamilyen kenhető, édes sziruppal is, ezzel kenjél be műanyag lapokat, és tedd ki olyan helyre, ahol hangyát látsz – de nem éri el sem gyermek, sem háziállat!

 

Ami még nagyon fontos:

A hangyainváziót akkor tudod megelőzni, illetve végleg megszabadulni tőlük, ha nem eteted őket, azaz elvágsz előlük minden élelemforrást. Az élelmiszereket tartsad jól zárható műanyag edényekben, seperd fel a morzsákat, és ne hagyjál elől ételmaradékot, még a háziállatod maradékát se. A padlón vagy falon található réseket pedig zárjad be.

Ha nem működik a természetes módszer…

Akkor érdemes kipróbálni a boltban kapható hangyacsapdákat, ha a természetes módszerek nem válnak be. Nem mindegy, milyen hangyafajjal állunk szemben. A gyakori fáraóhangyát például kifejezetten fáraóhangya irtó csalétekkel lehet kiirtani, mással nem. A méreggel átitatott csalit a hangyák behordják a bolyba, ahol olyan zavart idéz elő, ami a boly teljes pusztulását okozza.

 

A benti hangyáktól nem olyan nehéz megszabadulni. Fontos, hogy távol tartsad őket, hiszen kórokozó baktériumokat terjeszthetnek, és légúti allergiát is okozhatnak.

 

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.