Hogyan készíts tökéletes omlettet, amely egy fantasztikusan finom reggeli

Rántottát mindenki tud készíteni, és az omlett sem fog nehézséget okozni. Bemutatjuk neked a legegyszerűbb klasszikus omlett receptjét, amivel aztán bátran kísérletezhetsz, hogy saját ízvilágú kedvenc omlettedet is elkészíthesd belőle.

Fűszeres omlett

Az omlett készítés trükkjei

Mit tegyünk, hogy az omlett ne ragadjon le?

A legtöbb háztartásban van olyan serpenyő, amelyet csak tojássütésre, omlett készítésre használnak. A legjobban úgy kímélhető meg az edény a leégéstől, ha használat előtt felolvasztunk az edényben egy darabka vajat, és hagyjuk benne kihűlni. Ez után biztosan nem fog elégni a tojásos étel.

Meddig süssük az omlettet? Kocsonyás maradjon, vagy teljesen süssük át?

A kevert omlettek általában elég nagy lángon, gyorsan sülnek, szép sárgára pirulnak, és a végén gyakran elég szárazak lesznek. Hogy ezt megelőzzük, a tojás felverése előtt adjunk hozzá egy kevés tejet, vizet vagy egy kis darabka szétmorzsolt vajat.

A hagyományos rántottában nincsen más hozzávaló, ezért az, világos és kellően lágy marad sütés után is.

Hogyan tálaljuk az omlettet?

A kész omlettet összehajtogatva vagy kiterítve is tálalhatjuk. A sima tojásrántottát általában összegöngyölve szokták tálalni. Az ízesített omletteknél az adalék szabja meg a formát, úgy tálaljuk, ahogy jobban mutat. A kész omletteket bátran fűszerezzük friss fűszernövényekkel, körítsük sajttal, sonkával, zöldséggel, rizzsel, pirítóssal.

Milyen legyen az omlett hőmérséklete?

Az omletteket általában hidegen vagy melegen fogyasztjuk, de sohasem langyosan.

Mit igyunk tojásos ételek mellé?

Tojás mellé sör vagy ásványvíz illik, a bor nem.

Honnan tudjuk, hogy melyik a friss tojás?

A tojásokat tegyük hideg vízbe. A friss tojások alul maradnak, míg a régiek fent lebegnek a víz tetején. Régi tojásból ne főzzünk lágy tojást, azokat használjuk rántottához vagy omlettekhez, ahol a tojás alaposan átsül.

Klasszikus omlett alaprecept

Végy két tojást, üsd fel, és egy tálban 2 evőkanál víz hozzáadásával villával alaposan verd fel habosra, míg a sárgája homogén nem lesz a fehérjével. Sózzad, borsozzad ízlés szerint. Egy tapadásmentes serpenyőben olvassz fel egy evőkanálnyi vajat, és ha már habzik, öntsed bele a tojást. Párszor keverd át lazán a villával, aztán ne kevergesd, várd meg, míg az alja megszilárdult, aztán emeld meg a közepét, hogy a még folyékony része alulra folyjon. Süssed míg gyengén meg nem szilárdul a teteje, majd egy lapos kanállal hajtsad félbe az omlettet, és csúsztasd ki a serpenyőből egy tányérra.

Omlett gazdagon készítve

A tökéletes omlett készítése  gazdagon

Hozzávalók: 4 jó nagy tojás, 2 dl tejszín, 4 közepes nagyságú, kemény paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál kifejtett zöldborsó (legjobb a mirelit), 5 dkg gépsonka (vagy egyéb, nagyon sovány sonka), 2 evőkanál reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Adagonként készítsd el. Egy omletthez 1 tojássárgáját keverj simára 0,5 dl tejszínnel, fél evőkanál liszttel, majd sóval és törött borssal, végül óvatosan keverd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. (Célszerű úgy is készíteni, hogy az összes tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel, ezután a liszttel, és a tojások fehérjéből vert kemény habbal óvatosan összeforgatjuk.

A masszát 4 részre osztva, adagonként készítsd el.) Egy kisebb serpenyőbe önts bele 1 evőkanál olajat. Forrósítsd fel, majd szórd bele a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát (szárával együtt), fél evőkanálnyi zöldborsót, add hozzá a nagyon vékony csíkokra vágott gépsonka negyed részét, és 1 kis kockákra vágott paradicsomot. 1-2 percig fedő alatt párold át, időnként néhányszor keverd meg, majd egy adag tojásos-tejszínes keveréket ráöntve, a tölteléket egyenletesen oszd el a tojásban.

Most már keverés nélkül addig süsd, amíg a tojáslepény egészen megszilárdul, illetve szép pirosra sül az alja. Ekkor szórd rá a reszelt sajtot és a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet. A serpenyőt 1 percre fedd le egy fedővel, hogy a sajt ráolvadhasson az omlett tetejére. Friss salátával melegen tálald fel reggelire, vagy vacsorára.

Milyen tölteléket tehetsz az omlettbe?

Mielőtt az omlett egyik oldalát ráhajtanád a másikra, szuper töltelékeket tehetsz bele, amivel még egyedibbé, ízgazdagabbá és tartalmasabbá teheted az omlettedet. Íme, néhány tippünk, mi lehet a töltelék:

  • a legegyszerűbb változatoknál a töltelék lehet egyszerű reszelt parmezán, cheddar, trappista vagy feta sajt vagy apróra vágott snidling, vagy más zöldfűszer
  • grillezett, párolt vagy sült zöldségek, például spenót, cukkini, hagyma, paprika, vörösbab, spárga, koktélparadicsom, akár vegyesen is
  • pirított gomba
  • sonka, kolbász vagy szalonna, vagy tépkedett sült hús
  • összetört burgonyás csipsz a vállalkozó kedvűeknek
  • avokádó
  • krém is kerülhet bele, pikáns vagy csípős szószok, pesztó, hummusz, krémsajt

Az omlett variációk számának csak a fantáziád szab határt! A tölteléket akkor tedd az omlettre, mikor már kezd elválni a tojás a serpenyő oldalától, aztán hajtsd össze az omlettet, és úgy süssed tovább még fél percig. Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.