Sikerült megfejteni a fogantatás egyik nagy rejtélyét

A tudósok reményei szerint a felfedezés sokat segíthet az új termékenységi kezelések és fogamzásgátló módszerek kifejlesztésében.
A termékenység római istennője után Junónak keresztelt molekula a petesejt felszínén található, és a spermiumokon lévő hasonló fehérjékkel kapcsolódik össze. Ezzel a sejszintű találkozással kezdődik tulajdonképpen a megtermékenyülés.
2005-ben japán tudósoknak már sikerült azonosítaniuk a folyamatot, de csak a férfi oldalról, női részről nem.
"Egy nagyon régi biológiai talányt sikerült megfejtenünk azzal, hogy azonosítottuk a spermiumok és petesejtek felszínén található molekulákat, amiknek a megtermékenyülés pillanatában egymáshoz kell csatlakozniuk, hogy a fogantatás sikeres legyen" - nyilatkozta Dr. Gavin Wright, a Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársa, a mostani kutatás vezetője.



"Enélkül a találkozó nélkül a fogantatás nem jöhet létre. Ezt a felfedezést alkalmazva reméljük, hogy javíthatjuk a termékenységi kezelések hatékonyságát, és új fogamzásagátló módszereket fejleszthetünk ki."
A tudósok úgy vélik, a férfi spermán található fehérje, az Izumo egy fémdetektorhoz hasonlóan találja meg a petesejten lévő Junót. Az állatkísérletekből kiderült, hogy azok az egerek, akiknél vagy a Juno vagy az Izumo fehérje hiányzott, nem voltak képesek utódot nemzeni.
A szakértők szerint a Junónak köszönhető az is, hogy egy már megtermékenyült petesejt nem tud újabb spermiumot magába fogadni. "Az Izumo-Juno párok kialakulása az első lépés a fogantatás során - nyilatkozta Dr. Enrica Bianchi, a Sanger Intézet munkatársa - A két fehérje közti kötés rendkívül gyenge, ezért lehetséges, hogy eddig szinte semmit sem tudtunk róla."
A tudósok felfedezték, hogy 40 perccel a spermium és a petesejt egyesülése után a Juno felszívódik, így megakadályozva, hogy további spermiumok csatlakozzanak a petesejthez.
Az orvosok most arra készülnek, hogy terméketlen nőket megvizsgálva kiderítsék, vajon a Juno fehérje hibás működése okozhat-e meddőséget. Ha igen, akkor egy egyszerű genetikai teszt segítségével kiszűrhetővé és kezelhetővé válhatna az ebből eredő meddőség.   
Bár az in vitro (mesterséges) megtermékenyítés sem működhet a Juno fehérje nélkül, az orvosok képesek lehetnek megkerülni ezt a folyamatot intra-citoplazmikus sperma injekciók segítségével. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a spermát közvetlenül a petesejtbe fecskendezik.
Bár a Juno alapvető fontosságú a spermiumok és a petesejtek összekapcsolódásához, a tudósok biztosak benne, hogy más fehérjék is szerepet játszanak a teljes egyesülésben, és a fogantatásban.
A kutatási eredményekről részletesebben a Nature című tudományos szaklapban olvashatnak az érdeklődők.



3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.