Nem kapnak megfelelő tanácsokat várandósságuk alatt a túlsúlyos kismamák

 

Amint azt a Penn State Egyetem Orvosi Karának kutatói a Women’s Health Issues című szaklapban kifejtették, a megengedett súlygyarapodás az elhízott kismamák esetében különösen sarkalatos kérdés, mivel ők már terhességük elején több kockázattal néznek szembe, mint normál súlyú társaik. A vizsgálatok során a szakemberek 12 túlsúlyos és 12 elhízott nőt követtek nyomon első gyermekük megszületése után, akik közül három kivételével mindannyian túllépték a megengedett súlygyarapodás mértékét.

A kutatók megállapították, hogy a 24 kismama közül tizenkettőnek túl nagymértékű hízást engedélyezett kezelőorvosa, mivel számukra is a normál súlyú kismamák részére előírt súlygyarapodási irányadást vették figyelembe, holott az ő esetükben a 11-16 kg hízás helyett csupán 7-11, illetve a leginkább elhízottak számára 9 kg-nál kevesebb súlygyarapodás a javallott. A vizsgálat során a szakemberek azt is megállapították, hogy a tanulmányban részt vevő 24 nő közül kilenc egyáltalán nem kapott a testsúlyára nézve tanácsot, és teljes mértékben megfelelő felvilágosításban mindössze ketten részesültek.

A tanulmány elkészítésében résztvevő dr. Cynthia Chuang elmondta, hogy a nők arra nézve sem kaptak visszajelzést, vajon egészséges mértékben híztak-e meg terhességük során, akik pedig több különböző egészségügyi szakemberrel is találkoztak várandósságuk alatt, gyakran egymásnak ellentmondó tanácsokkal találták szemben magukat. A mozgással kapcsolatban mindössze tíz kismama kapott valamiféle útmutatást, ám azt senkinek nem javasolták, hogy a korábbinál többet kellene mozognia, és abban sem segítették egyiküket sem, hogy milyen hosszú, milyen intenzív testmozgás az, ami számukra egészséges lenne. A legtöbb nő már terhessége előtt sem mozgott semmit, így amikor orvosa azt tanácsolta neki, hogy várandósan nem kell többet mozognia, mint előtte, megfogadták a tanácsot, és továbbra sem mozogtak semennyit. Ez azonban megint csak szemben áll azzal az általános orvosi nézettel, miszerint egy egészséges terhes nőnek hetente 150 perc nem túl intenzív mozgásra van szüksége még akkor is, ha korábban egyáltalán nem mozgott semennyit.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.