Nem erősíti a magzat csontjait a terhesség alatt szedett D-vitamin

 

Az édesanyák D-vitamin szintje nem befolyásolja a csemete csontjainak későbbi állapotát 10 éves korban – cáfolják meg a széles körben elterjedt feltételezést a tudósok. Debbie Lawlor, „A kilencvenes évek gyermekei” című tanulmány vezetője, s egyben a Bristol Egyetem munkatársa azt mondta, hogy nem áll rendelkezésre bizonyíték ahhoz, hogy az anyukákat D-vitamin szedésére ösztönözzék. Más szakértők szerint azonban a fokozott hiánykockázatú, tehát például a túl kevés napfénynek kitett és az elhízott kismamák növekedett kockázata miatt mindenképpen szükség van a vitaminpótlásra.

A Lancet című szakfolyóiratban közzétett eredményekhez 3960 nő D-vitamin szintjét figyelték meg azok terhességének valamennyi szakaszában. Gyermekeik csontozatának ásványianyag-tartalmát átlagosan 9,9 éven át mérték. A D-vitamin szintje magasabb volt a nyári hónapokban, és alacsonyabb a nem fehér bőrű kismamáknál, illetve a dohányzóknál a várandósság idején. Ám a gyerekek csontjainak ásványianyag-tartalmával nem mutatkozott semmilyen összefüggés.

„Tudjuk, hogy a D-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását a szervezetben, ami segít a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Alacsony szintje magzati csontdeformációt okozhat, illetve növeli az angolkór és a csontritkulás kockázatát a későbbi élet folyamán. Egyes nők nagyobb veszélynek vannak kitéve. Közéjük tartoznak a dél-ázsiaiak, a fekete-afrikaiak, a Karib-tenger környékén élő színes bőrűek és a közel-keletiek, valamint a kevés napfénynek kitettek, az elhízottak és a D-vitaminban szegény táplálkozásúak. Nagyon fontos, hogy ők is megkapják a szükséges dózist. Egészségügyi szakértőkként az a dolgunk, hogy a megfelelő étrend fontosságát hangsúlyozzuk. A magas kockázatú hölgyeknek a terhességi gondozás elején tisztában kell lenniük a D-vitamin fontosságával a saját érdekükben, illetve a magzatéban is. További vizsgálatok szükségesek a vitaminpótlás előnyeinek, hátrányainak és optimális adagolásának megállapítására” – mondta Dr. Tony Falcone, a szülészek és nőgyógyászok brit szakmai szövetségének elnöke.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.