Mit tegyünk a terhességi gyomorégés ellen?

Ha este lefekvéskor is ég a gyomrunk, tegyünk a fejünk alá egy nagyobb párnát, és emeljük meg egy kissé az ágybetétet. Az ágyban a háton fekvés helyett próbáljunk meg inkább oldalt feküdni.

Ha a gyomorégés az étrend megváltoztatásával sem múlik el, érdemes felkeresni egy patikát, és olyan savlekötő készítményt kérni az eladótól, amelyik nem tartalmazz felszívódó anyagot, így a baba szervezetében nem okoz károsodást. Fontos hogy kerüljünk minden olyan készítményt, amely cimetidint, ranitidint, és famotidint tartalmazz. A savlekötő mellett érdemes több tejet és joghurtot fogyasztani, mert ezek lúgos kémhatásúak és segítenek enyhíteni a gyomorégést.

Evés közben fontos hogy egyenes háttal üljünk, és minden falatot jó alaposan rágjunk meg. Ha egyenes háttal ülünk, miközben étkezünk, a gyomorra és a hasra is kevesebb nyomás nehezedik. Közvetlenül az étkezés után nem szabad lefeküdni, sem hajolgatni, a legjobb, ha sétálunk egy keveset a szabadban.

Alaposan meg kell válogatni az ételeket, reggelire együnk több rostos ételt, és fontos hogy az ebéd se legyen túl fűszeres. Zsíros vagy csípős. Este lefekvés előtt lehetőleg minél kevesebbet együnk, és könnyű ételek fogyasszunk itt is.

7 tipp a gyomorégés ellen!

A patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a reflux betegség kezelésében. Sajnos azonban komolyabb esetekben a sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a beteg állapotának javításához. Az azonban szinte teljesen mindegy, milyen komoly a refluxos beteg állapota, bizonyos életmódbeli változások mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a gyomorégés és a reflux ellen eredményes legyen a küzdelem.

Aki gyakran küzd gyomorégéssel, vagy reflux betegséget diagnosztizáltak már nála, az alábbi 7 tanács mindennapos követésével jelentősen csökkentheti a kellemetlen tünetek előfordulását.Íme a 7 tipp gyomorégés ellen!

1 – Egyen gyakran, kevesetA reflux betegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. Aki imád egyszerre sokat enni, az biztos lehet benne, hogy a reflux hamarosan tiszteletét teszi majd nála. A teletömött has ugyanis a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a napunk folyamán, nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli, ebéd és vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat.

2 – Felejtsd el a sütitAkár a csokoládéról, akár koffeinről beszélünk, bizonyos élelmiszerek csak rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Nevezetesen a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta, a csokoládé és a koffein.Ugyanakkor nem szükséges még refluxosként sem csak banán- és főtt hús diétára kárhoztatnunk magunkat, számtalan reflux-barát recept létezik, amelyek ugyanolyan gazdag kulináris élvezeteket képesek nyújtani, mintha a felsorolt hozzávalókkal készültek volna.

3 – Hagyd el az alkoholtAz alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Aki rendszeresen vagy esetenként sokat iszik, csak ront a helyzetén. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe.


Egy amerikai felmérés adatai szerint akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak nagyon nagy valószínűséggel produkáltak gyomorégéses, illetve refluxos tüneteket.

4 – További érvek a fogyás mellettA túlsúly sajnos szintén olyan kockázati tényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának esélyét. Egy meghatározó kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér emberek háromszor akkora eséllyel alakítanak ki gyomorégéses vagy refluxos panaszokat, mint a normál testsúlyúak.

5 – Ne hordj szűk és szoros ruhákatTalán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégéses vagy refluxos panaszokat. Akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, mivel a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

6 – Alvás csak párnávalAz alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

7 – Ne gyújts rá

Közismert tény, hogy a dohányzás tönkreteszi a szívet és a tüdőt, érdemes azt is tudni, hogy pontosan ugyanilyen hatást gyakorol az emésztőrendszerre is. A nikotin, akárcsak az alkohol csak rontja a refluxos tüneteket. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést – holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.