Kevesebbet híznak alacsony glikémiás indexű diétát követő kismamák

A British Medical Journalban megjelent kutatás szerint aki az addig megszokott étrendjét folytatja terhessége alatt is, annak 48 százalék az esélye arra, hogy a kelleténél több kilót szed magára.

Ezen valószínűséget 38 százalékra lehet csökkenteni alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazó diétával. A Dublini Egyetem és az Ír Nemzeti Szülészeti Kórház kutatói a rendelkezésükre álló adatokból megállapították, hogy a terhesség előtti ételeiket fogyasztó kismamák átlagosan 13,7 kg-ot híztak, míg a diétázók 12,2 kg-ot.

"Eredményeinkből látszik, hogy azok a nők, akik áttérnek az alacsony glikémiás indexű étrendre várandósságuk alatt, azoknál 20 százalékkal csökken a túlzott súlygyarapodás veszélye” - mondta el Fionnuala McAuliffe, szülész-nőgyógyász professzor. "Akik elhíznak a terhesség alatt, azoknak gyakrabban lesz szükségük császármetszésre, sokan nem tudnak megszabadulni később sem a súlyfeleslegtől, és hajlamosabbá válnak a későbbi elhízásra is.”

A kutatást az Ír Egészégügyi Kutatási Tábla finanszírozta, és 800 olyan kismama vett benne részt, akiket több éven át a Dublini Nemzeti Szülészeti Kórházban kezeltek. Közülük kiválasztottak 400 nőt, akik alacsony glikémiás indexű ételekre álltak át. Teljes kiőrlésű gabonákat, barna kenyeret és barna rizst ettek a magas glikémiás indexű fehér rizs, fehér kenyér és kukoricapehely helyett. A bevitt kalóriamennyiség csökkentésére is biztatták őket. A terhesség korai szakaszától felvilágosító foglalkozásokon vettek részt, ahol megismerhették a terhesség alatti általános egészséges táplálkozási szokásokat és az ételek glikémiás indexét, emellett táblázatokat és egyszerű recepteket is kaptak. A 28. és 34. héten ismét találkoztak a dietetikussal, hogy átismételjék a tudnivalókat, és feltehessék kérdéseiket. A többi 400 nő az addig megszokott ételeket ette továbbra is.

Mind a 800 résztvevő súlyát és BMI-jét megmérték a kutatás kezdetén. A 28. héten ezt megismételték, és megmérték mellé vércukorszintjüket is. Ugyanez megtörtént a 34. és 40. héten is. „Az alacsony glikémiás indexű diétára fogott nők visszajelzései szerint az étrendet könnyű volt betartani, a hozzávalókat is egyszerű volt beszerezni. 80 százalékuk szinte teljesen maradéktalanul be is tartotta az utasításokat” - foglalta össze McAuliffe professzor.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.