Fontos szerepük jut az antioxidánsoknak a meddőség során!

 Ausztrál kutatók tücskök tanulmányozása közben arra jöttek rá, hogy az antioxidánsok egy bizonyos kombinációja segíthet a férfiak meddőségi gondjain.

A kutatást Dr. Maria Almbro és Leigh Simmons professzor a Nyugat-ausztráliai Egyetem Evolucionáris Biológia Központjából, valamint Dr. Damian Dowling a Monash Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa végezték, megfigyeléseiket pedig az Ecology Letters című neves folyóiratban tették közzé.

Simmons professzor beszámolt róla, hogy a szabad gyökökként ismert erősen reaktív molekulák a testet működtető sejtfolyamatok melléktermékei, amelyek - hacsak nem semlegesítik őket az antioxidánsok - károsíthatják a sejteket. Dr. Almbro hozzátette, hogy a spermák nagyon védtelenek a szabad gyökök támadásival szemben, és a tanulmány alapján a spermakárosodás elleni legjobb védekezés, ha két antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe: E-vitamint és béta-karotint.

 

Egyes állatokra jellemző, hogy a nőstények egy időben több különböző hím spermáját is tárolják magukban, amelyek közt verseny zajlik, hogy melyik tudja megtermékenyíteni a petéket. „Lényegében elmondhatjuk, hogy a spermák komoly háborút folytatnak a nőstényeken belül, és a legversenyképesebb fogja végül elnyerni a petesejtet. A tanulmányunkból az derült ki, hogy azoknak a hímeknek a spermái, akiket antioxidánsokkal etettünk, könnyedén legyőzték azoknak a rivális hímeknek a spermáit, akiktől megvontuk az antioxidánsokat” – fejtette ki a professzor.


Dr. Dowling összegzésként hozzátette, hogy az antioxidánsok jótékony hatása már korábban is ismert volt, és a mostani kísérletek abban jelentenek újdonságot, hogy nem kémcsőben, hanem élő állatokon bizonyították be mindezt. A továbbiakban a kutatók arra készülnek, hogy meghatározzák azt a pontos mechanizmust, amely révén a tücskökben az antioxidánsok kifejtik jótékony hatásukat a hímek fogamzó képességére.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.