Fontos a fültisztítás a gyerekeknél, de csak helyesen

 

Az esti órákban a szülők általában a gyerekekkel töltik az idejüket, így kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a hallószervek se maradjanak ki. Nem mindegy azonban, milyen technikával nyúlnak az érzékeny testrészhez. A vattapamaccsal ellátott fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és csomagolása során – ezek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, de akár lázzal járó állapotot is előidézhetnek.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a kézzel szabadon elérhető területeket a törölköző sarkával töröljük szárazra, és gyerekeinket is erre tanítsuk - mélyebb tisztogatásra normál esetben a fül öntisztító mechanizmusa miatt nincs is szükség. „Ha az öntisztuló mechanizmus nem működik kellő hatékonysággal, a fülzsír megtapad a hallójáratban és idővel eltömíti. Hatékony segítség lehet a patikákban is kapható gyógynövény kivonatú (pl.: kövirózsát, kamillát, erdei mályvát, aloe verát tartalmazó) fülcseppek és spray-k használata. Ezek a készítmények azon túl, hogy megszüntetik a fülzsír kitapadását, nyugtatják a felpuhult hallójárat felületi hámrétegét, azaz megelőzhető velük egy komolyabb hallójárat gyulladás kialakulása. A helyes fültisztítás gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt fontos, mert még a szakrendelőkben is nehézséget okozhat az eltömődés szakszerű eltávolítása, úgy, hogy ne okozzunk hámsérülést a beavatkozás alatt” – mondta eldr. Garay Zsolt fül-orr-gégész.


Ha a gyerekek füle túl száraz, vagy a fülzsír beszáradt, paraffin-  vagy olívaolajos cseppentés javasolt. „Az olaj védőréteggel vonja be a hallójáratot, lepergeti a medence, uszoda, tenger vízét. Az esetleges fülzsírt diszpergálja (apró pontszerű részekre bontja szét), így nem jöhet létre eltömődés, a fülcsepp nem engedi, hogy a hallójárat kiszáradjon, berepedezzen. Ezek a készítmények hajmosás vagy strandolás után is hasznosak lehetnek, mert segítségükkel elkerülhető a hallójárat felázása” – tette hozzá a szakorvos. A dugulás és a gyulladások kialakulásának megelőzésében és a kezdeti tünetek kezelésében is hatékony termékek már speciális, gyermekeknek készített változatban is elérhetők.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.