Ezért figyeljünk oda a súlyunkra a terhesség ideje alatt!

 

A Northwestern Egyetem tudósainak kutatásai szerint a túlsúlyos és némileg magasabb vércukorszinttel élő nők gyermekei kövérebbek, mint az egészséges anyák gyermekei. A terhességi cukorbetegségben szenvedő, elhízott anyák gyermekei átlagosan 35 dekával nyomnak többet, mint a normál testsúlyú, egészséges vércukorszinttel élő édesanyák gyermekei. Ugyanakkor az enyhén túlsúlyos (tehát nem kórosan kövér) és némileg magasabb vércukorszinttel élő (de nem cukorbeteg) anyáktól született csecsemők is közel 21 dekával súlyosabbak, mint az egészséges anyák gyerekei.

"Tehát nemcsak a cukorbeteg és kórosan elhízott anyukák vannak veszélyben" - nyilatkozta Dr. Boyd Metzger, a Feinberg Orvosi Kar endokrinológus professzora. "Ezekre a nőkre tehát legalább annyira oda kell figyelni, mint a kórosan kövér és cukorbeteg terhes anyákra."

A nagyobb csecsemők esetében a természetes szülésnél gyakrabban fordulnak elő sérülések, a gyermek magas születési súlya pedig akár császármetszéshez is vezethet. A kutatásban részt vett nők 6 százalékának voltak súly- és vércukorproblémái, 13 százalékuk volt elhízott és 16 százalék szenvedett terhességi cukorbetegségben. A felméréseket összesen kilenc országban, 23 ezer női önkéntes részvételével végezték.

Magasabb testsúly és vércukorszint esetén nagyobb az esélye annak, hogy az újszülött is magasabb inzulin- és vércukorszinttel jön a világra. Ez később elhízást és korai cukorbetegséget okozhat, állítják a szakértők. "Nagyon fontos, hogy a terhesség során a kismamák odafigyeljenek testsúlyukra, lehetőség szerint végezzenek valami könnyű testmozgást és étkezzenek megfelelően, így elkerülhetik a későbbi komplikációkat" - javasolják a kutatók.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.