Ezek a csecsemőknél leggyakrabban előforduló szívproblémák

 A magzatok és csecsemők megközelítőleg egy százalékát érintik a súlyos kardiológiai betegségek, az esetek több mint felében azonban csak a születést követően derül fény a problémára. A korai felismerés fontosságát hangsúlyozva a Czeizel Intézet egyedülálló, két napos előadássorozatot szentelt Perinatalis kardiológia továbbképző napok szülészeknek és gyermekgyógyászoknak címmel, amely keretében a szívfejlődési rendellenességek születés előtti és utáni felismerésével és a terápiás lehetőségekkel foglalkoztak bővebben a szakemberek. Az eseményen az ország vezető szakemberei, a Czeizel Intézetben dolgozó magzati- és gyermekkardiológia specialisták, gyermekszívsebész, és ritmuszavar-szakértők vitatták meg az aktualitásokat.

 

Az újszülötteknél leggyakrabban előforduló kardiológiai probléma a veleszületett szívfejlődési rendellenesség, amelyet már a születést megelőzően is fel lehet ismerni. „A szülészek által végzett kötelező ultrahangvizsgálaton már jó eséllyel magzati korban észrevehető a probléma” – mondta el a rendezvényt szervező Dr. Masszi György, a Czeizel Intézet gyermekkardiológusa. A szakorvos szerint a minél előbb történő felismerés azért is fontos, hogy a súlyos eltérések esetében csecsemő olyan orvosi ellátást nyújtó helyen születhessen meg, ahol előre felkészülten, azonnal tudják a szakemberek kezelni a problémát.

A betegséget a szív szerkezetének olyan elváltozásai okozzák, amelyek ugyan a magzati élet sajátosságainak megfelelően működnek, de a születést követő első levegővétel után már képtelenek ellátni funkciójukat. „A leendő édesanyák közül azoknak is ajánljuk, hogy gyermekkardiológus segítségével vizsgáltassák meg magzatuk szívét, akiknek a közeli rokonságában előfordult veleszületett szívfejlődési rendellenesség, Down-szindróma, vagy olyan gyógyszert szedett a kismama a várandósság alatt, ami fejlődési rendellenességhez vezethet. Sajnos azonban az esetek 90%-ban nem azonosítható semmi olyan előzmény, ami a rendellenesség kialakulásának tulajdonítható, ezért érdemes lehet a szív alaposabb ultrahangvizsgálatát elvégezni minden magzat esetében. A szív szerkezeti eltérése mellett magzati ritmuszavar is felismerésre kerülhet, melynek súlyos formái kezelés nélkül keringési elégtelenséghez, a magzat elvesztéséhez vezethetnek. Szerencsére ilyenkor a legtöbb esetben, az anyának időben adott gyógyszerrel a magzatban is megfelelő hatást érünk el, mely meggyógyítja, vagy normalizálja a ritmuszavart” – tette hozzá az orvos.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.