Befolyásolhatja a gyerekek testsúlyát a sófogyasztás?

 

A Pediatrics decemberi internetes kiadásában megjelent tanulmányban azt olvashatjuk, hogy a gyerekek sóbevitelének korlátozása valószínűleg derékbőségüknek is jót tenne. A közel 4300 ausztrál gyermek részvételével végzett kísérletből az derült ki, hogy minél több sót fogyasztanak a gyerekek naponta, annál több folyadékot isznak. Ugyanez bizonyult igaznak akkor is, amikor a kutatók a gyerekek azon kétharmadára összpontosítottak, akik cukros italokat fogyasztottak. Minden naponta elfogyasztott 390 milligramm nátriumra átlagosan 0,18 deciliter cukrozott üdítőital, gyümölcslé vagy egyéb folyadék jutott. Ezek a folyadék kalóriák pedig enyhe összefüggésben állnak az elhízás kockázatával.

Azok a gyerekek, akik naponta egynél több cukrozott üdítőitalt fogyasztottak, a túlsúly és elhízás 26 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve, mint azok a társaik, akik nem isznak cukrozott italokat. A testmozgással kapcsolatos szokások beszámításával azonban ez az összefüggés gyengülni látszott.

A kutatásban részt vevő Carley Grimes, az ausztrál Deakin Egyetem munkatársa úgy véli, bár az eredmények nem mutattak ok-okozati összefüggést a nagyobb mennyiségű cukrozott italfogyasztás és a nátriumbevitel között, nem árt, ha korlátozzuk a gyermekek hozzáférését a magas nátriumtartalmú rágcsálnivalókhoz és a cukrozott italokhoz. „Szülőként az a legjobb választás, ha italként a vizet ajánljuk gyermekünknek, és korlátozzuk a cukrozott italok fogyasztását” – javasolja Grimes.

A sós ételek ráadásul már a gyermekekben is megnövelhetik a vérnyomást. A szakértők általában felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt legfeljebb napi 2300 mg nátrium fogyasztását javasolják. A legújabb amerikai felmérés szerint a gyermekek és kamaszok ezzel szemben átlagosan közel 3400 mg nátriumot fogyasztanak naponta. Mivel ennek a nátriumbevitelnek a nagy része a feldolgozott és gyorséttermi ételekből származik, Grimes szerint érdemes csökkenteni az ilyen élelmiszerek fogyasztását, és helyettük több zöldséget, gyümölcsöt és más egészséges ételeket beilleszteni az étrendünkbe.

Nem könnyű leszokni a sófogyasztásról!

Az amerikaiak nagy része sajnos nem képes csökkenteni a sófogyasztását, de szakértők szerint ez legtöbbször nem az egyes emberek hibája, hiszen az élelmiszergyártók és a különböző éttermek tehetők felelőssé az étrendünkben lévő só 77 százalékáért.

Ezért nemrég az Országos Egészségügyi Intézet levélben kérte az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (FDA), hogy módosítsa az élelmiszerek sótartalmára vonatkozó szabályait. Egyes felmérések szerint az amerikaiak közel kétszer annyi sót fogyasztanak, mint a napi egészséges mennyiség.

Az Egészségügyi Intézet felmérései szerint évente 100 000 halálesetet lehetne megelőzni a sófogyasztás csökkentésével. "Nagyobb változtatások nélkül azonban a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek előfordulása csak nőni fog az elkövetkezendő években" - írják az Intézet szakértői.

Az FDA álláspontja szerint a só 'általánosságban biztonságosnak mondható' élelmiszeradalék, aminek felhasználhatósága nincs mennyiséghez kötve. "Ahogy egyre több többszörösen finomított élelmiszert fogyasztunk, úgy nő a sóigényünk is - nyilatkozta Leslie Stein, a Monell Center munkatársa - Az éttermekben is egyre több sót használnak, hiszen olcsó, kiemeli az ételek ízét, elnyomja azok fanyarságát, és előtérbe hozza az édességet."

New York állam kormányzója, Michael Bloomberg azt tervezi, hogy 2014-ig 25 százalékkal csökkenti a városban található éttermek sófelhasználását, és a feldolgozott élelmiszerekbe kerülő só mennyiségét.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.