Bébiétel a kertből? Kisgyermek mellett is érdemes kertészkedni!

 

Ha szeretnénk gyermekünket egészségesen táplálni és rendelkezünk kerttel, kezdjünk el olyan növényeket ültetni, amelyeket kisbabánk is szívesen elfogyaszt majd.

A saját magunk által megtermelt zöldség és gyümölcs előállítása sokkal fáradságosabb munka, mint leemelni a polcról egy üveg bébiételt, ám így biztosak lehetünk benne, hogy vegyszermentes teljesen friss alapanyagból főzünk gyermekünknek.

Ültessünk kertünkbe sárgarépát, salátát, spenótot, különböző gyümölcsfákat, borsót, paradicsomot, ha pedig nagyobb kerttel rendelkezünk akár sütőtököt is termeszthetünk, mert ez nagyon egészséges a baba számára.

 

A kertben termesztett és leszedett gyümölcsöt és zöldséget frissen használjuk fel, az elkészítés során pedig pároljuk meg, és pürésítve kínáljuk meg vele a babát. Már a baba születésekor jó, ha beszerzünk egy gyümölcscentrifugát, és egy botmixert, vagy jó minőségű aprítógépet, ezeknek nagy hasznát fogjuk venni az elkövetkező években.

A párolás során a sok értékes vitamin és ásványi anyag megmarad a zöldségben és gyümölcsben, így biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legegészségesebb ételt adjuk gyermekünket.

A kisbabák még nem ismerik a túl édes és sós fogalmát, így ne tegyünk sót és cukrot a nekik szánt ételbe, ismertessük meg őket a természetes ízekkel.

Mivel a babák még nagyon kis mennyiséget tudnak csak elfogyasztani, a pürésített ételt tegyük kisméretű műanyag dobozba, vagy jól kimosott és fertőtlenített bébiételes üvegbe, sőt nagyon kis mennyiséget akár jégkocka tartóba, vagy fagyasztótasakban is lefagyaszthatunk, így csak annyit kell kiolvasztani, amennyit a baba egy étkezés alkalmával elfogyaszt. A gyümölcs és zöldség pürét egy napig tárolhatjuk a hűtőben, vagy fagyasztva kb. 1 hónapig.

 

Az első hetekben csak gyümölcs és zöldséglevet adjunk a babának pár kanállal, és ezeket is jó, ha vízzel hígítjuk. Mindig csak egy új ízt vezessünk be, egy hétig adjunk neki almalevet, majd következő héten őszibaracklevet és így tovább. Látni fogjuk, hogy melyik íz világot kedveli meg a baba.

Ezek után már adhatjuk neki a püréket, 5-6 hónaposan adhatunk neki sütőtök pürét, burgonyát, sárgarépát, meggyet, őszibarackot, almát, banánt.

 

Hat hónapos kortól pedig már a spenót, sóska, brokkoli, kelbimbó és más ízletes zöldség és gyümölcs is adható, de mindegyiket lassan kis adagokban kóstoltassuk meg babával és figyeljük a szervezete reakcióját és egy íz bevezetésénél. Vannak babák akik az almától lesznek hasfájósak, míg másoknak pont a szilva segít az emésztés során.

1 éves kor után már szinte mindent ehet a baba, kivéve egy két élelmiszert,(eper, málna, gomba) de fontos hogy a napi táplálkozás során mindig szerepeljen zöldség és gyümölcs a menüben.

 

Ne feledjük el, hogy a kertünkből szedett friss zöldség és gyümölcs a cseperedő gyermek számára is létfontosságú, de az egész család számára hasznos lehet. A megtermelt és leszedett zöldséget és gyümölcsöt fagyasztva vagy befőzve tartósítsuk a téli hónapokra, így biztosítani tudjuk a cukor és vegyszermentes egészséges táplálkozást egész évben gyermekünk számára..

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.