Az egészséges bébiételek

 Kezdő szülőként túlterheltnek érezheti magát a döntéshozatalban, és ez magában foglalja azt is, hogy milyen ételt adjon a babának a webshopokban kapható sokoldalú bébiételek közül. Nagyon sok különböző etetési mód közt választhatunk, az üvegektől a tasakon át a gabonaféléken keresztül a pürékig.

 

Milyen összetevőket keressünk a bébiételekben?

A bébiételek kiválasztásakor számos tényezőt célszerű figyelembe venni. Mindenképpen olvassa el a bébiétel összetevőit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy gyermeke azt kapja az étrendjében, amire szüksége van. A baba számára nélkülözhetetlen tápanyagok közé tartozik a fehérje, az egészséges zsírok, a vas, a D-vitamin, az A-vitamin és a B12-vitamin. A bébiételekben kerülendő alkotóelemek közé tartozik a kukoricaszirup, a cukrok és bármilyen tartósítószer. Egyes szülők a biotermesztést részesítik előnyben, mert a bio minősítésű élelmiszereknek meg kell felelniük bizonyos irányelveknek a talajminőségtől az állattenyésztési gyakorlatig.

A csecsemőknek szánt gabonafélék, és különösen a rizspehely gyakran az első ételválasztás, amely felé a szülők vonzódnak. A gyermekorvosok bátran ajánlják, és valószínűleg ez az első étel, amivel minket is etettek a szüleink! Mindig is népszerű volt, mert nem allergén és vassal dúsított.

Ennek ellenére a rizspehely lehet magas forrása a szervetlen arzénnek, a nehézfémnek, amely tanulási, viselkedési és figyelmi problémákat okoz. Mivel a csecsemők alacsony testsúlyúak, és gyakrabban fogyasztanak ehhez hasonló rizsalapú termékeket, a gabonafélék és más ilyen alapú bébiételek különösen aggasztóak, mivel arzén felhalmozódást okozhatnak a szervezetben.

Bár a bébiételekben megengedett arzén mennyiségének szigorúbb korlátozására van szükség, a legjobb megoldás az, ha gondoskodunk arról, hogy a kicsi rizspehelyet ne fogyasszon naponta. A táplálkozásszakértők azt javasolják, hogy a csecsemőknek szánt gabonafélék fajtáit változtassuk, hogy többféle gabonát, például árpát vagy zabot tartalmazzon. Ezek szintén vassal dúsítottak.

Ügyeljen a bébiételekben található összetevők felsorolásának sorrendjére

Bármikor megnézi az összetevők listáját a csomagoláson, jó tudni, hogy ezek tömegük szerinti sorrendben vannak felsorolva. Először azokat az alkotóelemeket sorolják fel, amelyek a legfontosabbak a számunkra, illetve a kicsiknek, míg a kevesebbet kívánó hozzávalók a lista végén találhatóak. Ha olyan boltban vásárolt bébiételeket lát, amelyekről azt állítják, hogy kelkáposztát, brokkolit vagy édesburgonyát tartalmaznak – ha ezek az alkotórészek nélkülözhetetlenek –, ellenőrizze, hogy hol szerepel a listáján. Sok bébiétel-márka felcímkézi az ehhez hasonló zöldségeket a címke elején, hogy megragadja a szülő figyelmét, de valójában ez a tényező csak nagyon kis (néha elhanyagolható) mennyiségben van jelen.

Kerülje a felesleges töltőanyagokat a bébiételekben

Miközben minden bizonnyal szeretnénk teljes értékű élelmiszereket, például húst, gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és még tejterméket is látni a bébiételekben, nem szükségesek az olyan töltőanyagok, amelyek feleslegesek a baba táplálkozásához. Ezek az anyagok például a kukorica-, rizs- vagy keményítő, valamint a liszt. Amelyek kizárólag a termék olcsóbbá tétele és az eltarthatósági idejének növelése céljából kerültek bele, azonban értékes táplálékot vesznek el a bébiételtől, amelyet egyébként valódi, teljes értékű élelmiszerekkel tölthetnének meg.

Válasszon tápanyagban gazdag bébiételeket

Összefoglalva, amikor a babák etetéséről van szó, azt szeretné, ha minden falat egy nagy táplálékot jelentene. A bébiétel tartalmazza mindazokat a fontos ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat, amire a kicsinek elengedhetetlenül szüksége van. Ahogy korábban említettük, mellőzve az édesített/töltőanyag származékokat, amelyek értékes helyet foglalnak el például  egészséges zsír , vas, fehérje.

Szerencsére a magyar webshopokban a bébiételek sokoldalú kínálatából válogathatunk a korábban említett szempontokat szem előtt tartva.

(X)

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.