"A fogyókúrázók gyakran vetik rá magukat hetente egyszer egy kis édességre, de általában a hizlaló fajtákból választanak.” – mondta el a vizsgálat vezetője, Antonia Dastamani, az Athéni Orvosi Egyetem gyermekgyógyász-kutatója. „Mi azonban felfedeztük, hogy sokkal jobb az, ha hetente többször esznek desszertet, de az alacsonyabb glikémiás indexű termékekből.” A szénhidrátok akkor számítanak alacsonyabb glikémiás indexűnek (GI), ha a vércukor szintjét lassabb ütemben emelik meg. A glikémiás terhelés (GL) pedig az adag méretétől függ, és azt jelzi, hogy az étel összességében milyen hatást gyakorolt a vércukor-szintre.
"A tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy az alacsony GI/GL diéták pozitívan befolyásolják a súlykontrollt, továbbá javítják az inzulinrezisztens állapotot is.” – mondta Dastamani. Az inzulinrezisztenciát az elhízás is okozhatja, ebben az esetben a szervezet nem megfelelően hasznosítja az inzulin nevű hormont. Emiatt emelkedik a vércukor szintje, és rövid út vezet a diabétesz kialakulásához
Dastamani munkatársaival együtt megvizsgálták, hogy milyen hatása van annak, ha a kiegyensúlyozott étrendbe alacsony kalóriatartalmú ill. GI/GL-indexű desszerteket iktatnak be, melyekben cukor helyett más édesítő, például szukralóz szerepelt. A termékeket a Giotis ajánlotta fel, illetve a tanulmány elkészítését is támogatta. 29 lány vett részt a kísérletben a 10-14 éves korosztályból. Mindegyikük elhízott illetve túlsúlyos volt. 15 lány fogyókúrás étrendjét 45 százalék szénhidrátból, 35 százalék zsiradékból és 20 százalék fehérjéből állították össze, melyben szerepelt heti 4 adag alacsony GI/GL-indexű édesség. A többi 14 lány hasonló étrenden élt, azzal a különbséggel, hogy egyszer ehettek egy héten desszertet, saját választásuk alapján.
Három hónap elteltével mindkét csoport BMI-je javult. Az alacsony GI/GL-desszertet fogyasztók csoportjának tagjai azonban jóval többet fogytak, vérnyomásuk szisztolés értéke is javult. Nálunk magasabb lett az éhségérzetet elnyomó hormon, a leptin értéke is. Az inzulinrezisztencia markereiben is javulás állt be.
"A gyermekkori elhízás járványos méreteket öltött, étrendjük módosítása elsődleges fontosságú. Az alacsony GI/GL-indexű édességek bizonyos keretek között nagyon értékes eszközei lehetnek a kezelésnek.”