A terhesség ideje alatt is érdemes rendszeresen mozogni!

 

Az intézmény sporttudományi tanszékének eredményei fizikai aktivitásra biztatják a várandós hölgyeket, hangsúlyozva, hogy a mozgás a következő generáció életminőségét is javíthatja ezáltal. Pszichológiai tény, hogy a terhesség és a szülés folyamata meghatározza a kismama és a csecsemő jövőbeni egészségét.

A nem megfelelő életmód számos nehézséghez vezethet a várandósság idején: az ülő életmód, a szegényes táplálkozás és a rossz testtartás mind rányomhatja a bélyegét az egészségre, de a két lábon történő járás már önmagában is megerőlteti a mozgási szervrendszert. Mindez veszélyezteti a magzat kihordásának folyamatát. A helyzet növeli az eszközös és a császármetszéses szülések arányát, valamint kockázatot jelent a kismama és a gyermek számára is. Ennek fényében már számos kutatás rámutatott, hogy a várandósság egészségesebbé tétele megoldást jelenthet a problémára, tehát a nőknek megfelelő testedzésre van szükségük.

A spanyol kutatócsoport tagjai olyan edzésprogramot állítottak össze a vizsgálatban résztvevő hölgyeknek, amely tekintettel volt terhességük előrehaladottságára, így feltárhatták a mozgás és a szülés közötti összefüggéseket. A kismamák hetente három alkalommal 50-55 percen át tornáztak. Aerob mozdulatokat és izomerősítést végeztek, különös figyelmet fordítva a várandósságban érintett területekre, például a medence tájékára.

A véletlenszerűen kiválasztott nők az első terhesgondozást követően, tehát a 10. és a 12. hét között kezdték a programot, és egészen a 38-39. hétig aktívak maradtak. A szakértők a tanulmányban nemcsak a szülés módját, de az olyan következményeket is rögzítették, mint az anya állapotához kapcsolódó változók közül a súlygyarapodás, a vérnyomás, a várandósság időtartama és az inkontinencia, illetve a csecsemő súlya és egészségi állapota. Az eredmények szerint a 138 fős tornázó csoportnál alacsonyabb volt az eszközös és a császármetszéses szülések aránya, mint a 152 fős inaktív csoportban. A kutatók remélik, hogy a friss adatok tudatában egyre több kismama dönt az orvosilag jóváhagyott aktív terhesség mellett.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.