A gyerekek életének első 1000 napja határozza meg későbbi egészségi állapotukat

 A legújabb kutatások szerint az első 1000 nap, vagyis a méhben töltött kilenc hónap és a méhen kívül töltött első két év a meghatározó a gyerekek későbbi egészségének szempontjából.

Ez az időszak maradandóan befolyásolhatja a gyerekek szívrohamra és cukorbetegségre való hajlamát, felnőttkori súlyukat és várható élettartamukat. Ezt az elméletet évtizedekkel ezelőtt a Southampton Egyetem professzora, David Barker és kollegái dolgozták ki. Hittek benne, hogy a gyerekek fejlődésük során bizonyos szinteket járnak be, és ha a körülmények nem megfelelőek problémák léphetnek fel.

Rengeteg múlik például a méhben töltött időszakon. Az anya rossz étkezési szokásai hatással vannak a magzat súlyára és a méhlepény működésére, a dohányzás, a stressz, a drogok és az alkohol pedig szintén súlyos károkat okozhatnak.

Baker professzor szerint a legtöbb probléma a méhbeli növekedési gondokra vezethető vissza. Kutatásai szerint minél kisebb egy csecsemő születési súlya, annál nagyobb a valószínűsége a későbbi szívproblémák kialakulásának. A két és fél kilogramm súly alatt született gyerekeknek például kétszer annyi az esélyük a végzetes szívroham későbbi kialakulására, mint azoknak, akik 4,28 kilogrammal jöttek a világra.


Ha kevés a tápanyag a méhben, az automatikusan a magzat agyába kerül, a szívet pedig gyengén hagyja. A cukorbetegség első jelei is megjelennek már a születés előtt, hiszen az inzulint termelő hasnyálmirigy sejtjei is a méhben fejlődnek.

Barker professzor szerint ezeken a tényezőkön a születés után már nem lehet változtatni és a gyerekeknek együtt kell élniük velük.

 előssége, hogy olyan közeget teremtsenek a születendő gyermeknek saját testükben, amiben megfelelően és egészségesen tud fejlődni. Nem a terhesség alatt elfogyasztott étel a legfontosabb, hanem az általános életvitel és az egészség" - nyilatkozta Barker professzor.

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.