A káposztát régóta ismeri és kedveli a magyar konyha. A káposztából készült leves pedig egy olcsó, finom és laktató étel, melyet szintén előszeretettel készítünk, ezért tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a káposztaleves diéta nem új keletű dolog a számunkra.
A káposztaleves diétát sokféleképpen ismerjük, bizonyos időkben kiemelkedően divatos volt, aztán pedig sokszor sokan ellenezték is. Sokan cáfolták, hogy a káposzta valójában fogyasztana, hiszen a rendszeres káposztaleves fogyasztók hirtelen súlyvesztesége szerintük valójában csak a káposzta extra erős vízhajtó, ha úgy tetszik, méregtelenítő hatásának köszönhető. Persze vannak emberek, akiknek tényleg erre is van szükségük, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy neked is elsősorban a testzsírból, vagy izomból kellene leadnod. Ha például gyakran vizesedsz, azaz dagadnak a kezeid és a lábaid, vagy püffedt az arcod, akkor neked is érdemes rendszeresen káposztalevest fogyasztanod: jobban fogod érezni magad tőle.
Őseink is ismerték, és ma sem szabad elfejtenünk továbbá a káposzta, illetve a káposztaleves kúra másik áldásos hatását. A káposztaleves ugyanis kiváló segítség a meghűléses, esetleg vírusos megbetegedésekkel való megküzdés esetén. Magas C-vitamin tartalma nagyban segíti a felépülést, maga a meleg folyadék pedig tovább gyorsítja a vírusok távozását. A fogyáshoz szükséges mozgás után pedig enyhíti az izomlázat, magas tejsavtartalma segítségével. A káposzta tehát maga a multivitamin, elérhető áron, hozzáadott anyagoktól mentesen, ezzel pedig biztosan segíti a fogyókúrát is!
Káposztaleves diéta recept:
Hozzávalók:
Fél fej káposzta
só vagy leveskocka
kapor
bors
vegyes zöldségek
kis fej vöröshagyma
1 ek. liszt
kis olaj
zöldpaprika, 1 paradicsom
A káposztát laskára vágjuk (a torzsáját nem használjuk fel), bő vízbe feltesszük főni. Hozzáadunk egy húsleveskockát, kaprot, borsot. Közben a zöldségeket kockára vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd egy kis lisztet. Kevés paprikával színezzük. A levesből mert forró vízzel, felengedjük, majd a levesbe öntjük. Addig főzzük, amíg a káposzta és a zöldségek megpuhulnak. Ha kell sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, télen paradicsompürét. Egy-két percig tovább főzzük. Ízlés szerint ecettel savanyítható.
Bármiért is választod tehát a káposztaleves diétát, nem fogsz veszíteni vele, maximum a súlyodból! Arra azonban ügyelj, hogy két hétnél tovább ne fogyaszd egy huzamban!