Íme, a leghatékonyabb újévi fogyókúra

Ha az újévben nem csak fogyni szeretnél, hanem egészségeden is javítanál, akkor térj vissza a legjobb és legegészségesebb fogyókúrához, a mediterrán diétához! A mediterrán diéta igazi szívbarát ételekből áll, fő összetevői az olívaolaj, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, halak. Eláruljuk, hogyan lesz ezekből egy szuper újévi fogyókúra!

újévi fogyókúra

Miért olyan hatásos a mediterrán diéta fogyókúrához?

Fogyókúrázni csak olyan diétával érdemes, ami egészséges, és nem veszélyezteti az egészséged. A mediterrán diéta éppen ezt kínálja, nem csak a krónikus betegségek kockázatát csökkenti, hanem a testsúlyodat is, feltéve, hogy a kalóriabevitelt napi 1500 kcal alá csökkented. A mediterrán étrend sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, és rostot tartalmaz, nem is beszélve az egészséges telítetlen zsírsavakról, melyek megtisztítják ereidet a káros zsíroktól. Mediterrán étrenddel egy év alatt a testsúlyod akár 10 százalékától megszabadulhatsz ráadásul tartósan! Ezt az étrendet nem nehéz tartani hosszú távon, hiszen minden étel ízletes benne.

Milyen élelmiszereket ehetsz a mediterrán diéta során?

  • Sok friss zöldséget-gyümölcsöt, salátát, paradicsomot, hagymát, zellert, kukoricát, brokkolit, karfiolt, zöldbabot, articsókát, répát, céklát. Gyümölcsként is jöhet minden friss gyümölcs két étkezés között egyél dinnyét, kivit, narancsot, almát, málnát, barackot, vagy vegyes gyümölcssalátát. Értékes fehérjeforrások a hüvelyesek is, bab, borsó, lencse. Tojást csak minden másnap fogyassz, de tejterméket, különösen natúr, zsírszegény joghurtot minden nap lehet.
  • Ha hús, akkor fehér húsok, főleg hal és csirke. A vörös húsokat maximum hetente egyszer vedd be a menüsorba. Napi pár szem olajos mag, dió, mandula, kesudió jótékonyan hatnak az erekre, agyműködésre. Csakúgy mint az extra szűz olívaolaj. A rizs és a burgonya ebben a diétában kicsit háttérbe szorul, nem kell mellőzni, de túl gyakran ne egyél ezekből. A teljes kiőrlésű gabonák fokozzák a jóllakottságot, ezért nem hagyhatók el, a finomított lisztből készült termékeket viszont hanyagold.
  • Naponta nagyon lényeges a 2 liter víz. A cukros üdítők, gyümölcslevek, a sör nem illik a mediterrán étrendbe, de egy pohár vörösbor az feltétlenül.

A cél, hogy mindig friss élelmiszerekből készíts ételt, és hagyd el a feldolgozott élelmiszereket.

Íme, egy 5 napos mediterrán diéta mintaétrend!

1.nap mintaétrend

Reggeli: egy pohár zsírégető smoothie ananászból

Tízórai: 1 pohár bogyós gyümölcs (vagy más szezonális gyümölcs)

Ebéd: tonhal-spenót saláta, teljes kiőrlésű kenyérke

Uzsonna: fél pohár gyümölcs

Vacsora: párolt karfiol párolt hallal

2.nap mintaétrend

Reggeli: füstölt sajt teljes kiőrlésű pirítóssal olívaolajjal, dióval

Tízórai: egy pohár gyümölcs, aminek épp szezonja van

Ebéd: csirkés-zöldséges penne diós pesztóval

Uzsonna: 2 db szilva

Vacsora: zöldségleves

3.nap mintaétrend

Reggeli: zöldséges rántotta teljes kiőrlésű kenyérrel

Tízórai: 1 barack

Ebéd: pulyka burger spenóttal, fetával és tzatzikivel

Uzsonna: fél pohár bogyós gyümölcs kesudióval gazdagítva

Vacsora: sült zöldségek tenger gyümölcseivel

4.nap mintaétrend

Reggeli: zabpelyhes müzli gyümölccsel, mazsolával, olajos magvakkal

Tízórai: egy alma

Ebéd: falafel golyók tahini szósszal

Uzsonna: 2 szilva vagy kivi

Vacsora: tejszínes hagymaleves pirított teljes kiőrlésű kenyérkockákkal

5.nap mintaétrend

Reggeli: teljes kiőrlésű pirítós és guacamole

Tízórai: 1 pohár bogyós gyümölcs vagy 1 narancs

Ebéd: zöldséges lasagne sok paradicsomszósszal

Uzsonna: 1 pohár vegyes gyümölcs tetszés szerint

Vacsora: párolt zöldség sült lazaccal

 

Hogyan legyen sikeres a fogyókúrád?

 

A fogyókúrák kudarcának legfőbb okai:

  • a tervezés hiánya
  • a motiváció hiánya
  • a segítő támogatás hiánya
  • nem reális cél kitűzése

 

Lényeges, hogy valamilyen terv szerint haladj, ami útmutatást nyújt, és nagy segítség, mert nem aznap kell kitalálnod, mit egyél. Legyen motivációd, mit szeretnél elérni, például egészségesebb akarsz lenni, le akarsz fogyni a nyaralásra. Vond be a családod, barátaid, fontos, hogy támogatást kapj, ami segít a kitartásban. Tűzz ki reális célt, például, hogy hetente fél kilót akarsz fogyni, így elérheted a célsúlyod egy év alatt.

 

A mediterrán diéta segít, hogy karcsúbb legyél és egészségesebb, és ez az étrend azért is nagyon hatásos, mert támogat abban, hogy megtartsd az ideális súlyod.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.