Hogyan kezdjed el a paleo étrendet?

A paleo diétától sokan idegenkednek, leginkább azért, mert nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Álljon itt pár egyszerű módszer, mely neked is segíthet abban, hogy hogyan kell a paleo diétát elkezdeni!

Először is: érdemes átvizsgálnod a hűtőszekrényed, a konyhaszekrényed és a kamrád tartalmát. Nézd meg, mi az, ami nem felel meg a paleolit táplálkozás irányelveinek, és vérmérsékleted és elszántságod szerint döntsd el, hogy most azonnal kidobod vagy felajánlod valamilyen jótékonysági szervezetnek, avagy búcsúzásképpen elfogyasztod belőle az utolsó adagot, és soha többé nem veszel olyasmit. Mindennek tehát, ami nem kizárólag zöldség, gyümölcs, hús, esetleg valamilyen mag, vagy kemény sajt, előbb vagy utóbb, érdemes útilaput kötni a talpára. Így, ami nem lesz otthon, abból egészen biztosan nem tudsz majd sem enni, sem főzni, ezzel pedig jelentősen megkönnyíted az életmódváltásodat!

Mindezeknek pedig a folyománya egy másik, szintén egyszerű, de bátor lépés. Írj bevásárló listát, ahogyan esetleg eddig is tetted, de ezen túl csakis a paleo diéta elveinek megfelelő anyagok legyenek rajta! Fontos még természetesen, hogy ragaszkodj is a listához, tehát ne csábulj el semmiképpen sem egy csipsz, vagy egy pillecukor láttán! Nagy segítségedre lehet, ha nem is üzletbe mész, hanem például a termelői piacon vásárolsz. Ideális esetben persze később arra is lehetőséged lehet, hogy csakis az általad megtermelt növényeket, illetve a saját állataid húsát egyed, de addig is barátkozz össze a kedves piacos nénikkel, hidd el, jó buli!

Nem tagadjuk, hogy a paleolit diéta elvei szigorúak. Azonban megéri erőt venned magadon és betartanod őket, hiszen nem csak fogyni fogsz, de egészségesebb is leszel! Sok sikert!

Aki most kezdi el a paleo diétát, gyakran gondban van a receptek és a menü összeállításával, most nekik gyűjtöttünk össze egy egész heti mintaétrendet.

A paleo diéta nem csak egy sima fogyókúrás étkezés, hanem egy életmódváltás. A paleo diétában ki kell zárnod a cukrot, a liszteket, a magas keményítő tartalmú ételeket, mint pl. a lencse, vagy a borsó, de sok húst és zöldséget ehetsz helyette.

Aki most kezd bele a paleo diétába, el sem tudja képzelni hányféle receptet, lehet összeállítani az engedélyezett élelmiszerekből.

Egy hetes paleo mintaétrend

Hétfő:

Reggeli

Kókuszzsírban sült tojásrántotta zöldségekkel (hagyma, gomba, paprika, paradicsom)

Ebéd:

Csirkesaláta friss salátával és darált dióval megszórva

Vacsora:

2 szelet paleo kenyér friss uborkával és paradicsommal, valamint sonkával

Kedd:

Reggeli:

Sült szalonna

1 főtt tojás

Friss zöldségek

Ebéd:

Kókuszsírban sült lazac, kapormártással és salátával

Vacsora:

Újhagymás sonkakrém paleo zsemlével

Szerda:

Reggeli:

Töltött tojás spenótágyon tálalva

Ebéd:

Szezámmag lisztbe forgatott rántott zöldségek

Vacsora:

2 szelet sült köménymagos sertésszelet salátával

Csütörtök:

Reggeli:

Sonkás paradicsomos paleo meleg szendvics

Ebéd:

Brokkolis vagdalt salátával

Vacsora:

Paleo kókuszos muffin

Péntek:

Reggeli:

Töltött avokádó

Ebéd:

Zöldséges húsgolyó salátával

Vacsora:

Gombás tojásrántotta

Szombat:

Paleo amerikai palacsinta friss gyümölccsel

Ebéd:

Zöldségleves

Sült csirke szárny  cukormentes barbecue szósszal és salátával

Vacsora:

Padlizsánkrém paleo kenyérrel

Vasárnap:

Reggeli:

Paleo körözött tofuból és paleo kenyér

Ebéd:

Gombaleves

Sonkával és ananásszal sült csirkemell salátával

Vacsora:

Hagymás gombás tojásrántotta

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.