Bármilyen salátát zsírégetővé tudsz varázsolni, ha megfelelő élelmiszerekkel társítod. Ha a zöldsalátádat egészséges gabonákkal fogyasztod, vagy egyszerűen csak a könnyű főételed mellé eszed, vagy éppen egy főétkezést váltasz ki vele, akkor elérheted, hogy végre elkezdjenek leolvadni azok a fránya plusz kilók. Íme, 5 zsírégető recept-tippünk tavaszra!
A nyers zöldségek fogyasztása az egyik leghatásosabb zsírégető módszer: gyorsan elkészíthetők, és bármelyik étkezést kiválthatják. Munkahelyre is egyszerűen vihetsz salátát, így napközben is betarthatod a zsírégető étkezést.
Melyek a legjobb zsírégető saláták?
Nem kell sztárséfnek lenned ahhoz, hogy szuper zsírégető salátákat állíts össze. A lényeg, hogy a saláta legyen egészséges, egyszerű, gyorsan elkészíthető, és könnyedén beilleszthető az étrendedbe. Az egyszerűség is nagyon fontos, hiszen senki nem tölti az idejét szívesen bonyolult receptekkel. Próbálj ki olyan zsírégető salátákat, melyek csak néhány összetevőből állnak. A legjobb karcsúsító zöldségek a káposztafélék, a spenót, a paprika, a hüvelyesek, a brokkoli.
Hogyan segítenek a saláták a fogyásban?
A saláták magas rosttartalma fokozza a jóllakottságérzetet, ezért ha salátát eszel, biztosan kevesebbet fogsz enni mellette. Vitamin- és ásvány anyag tartalmuk, valamint egyéb hasznos méregtelenítő, antioxidáns és gyulladásgátló vegyületeik segítenek megtisztítani a tested a káros anyagoktól, csökkenteni a gyulladást, és akár csökkenteni a stresszel összefüggő éhséghormonok termelődését. A saláták kalóriatartalma alacsony, és úgy lakatnak jól, hogy közben egyáltalán nem hizlalnak, mert az emésztésükhöz szükséges energia olykor több, mint amennyi energiát adnak. De a puding próbája az evés. Hogy lásd, valóban fogyhatsz egészséges salátákkal, építsd be őket a mindennapi étkezésedbe. Adunk hozzá 5 remek zsírégető saláta receptet, finom tavaszi zöldségekkel!
1.Üde tavaszi vegyes saláta
Hozzávalók:
1 fejes saláta
1 fél kígyóuborka
3-4 szem paradicsom
4 retek
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál tökmag
1-2 evőkanál citromlé
csipet só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket tetszőleges módon aprítsd fel: kockákra, karikákra, vagy csíkokra. Salátástálban keverd össze őket alaposan a sóval, borssal, tökmaggal, citromlével, és olívaolajjal.
2.Gyömbéres spenótsaláta
Hozzávalók:
20 dkg spenót
1 szál sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg zeller
1 marék napraforgócsíra
két evőkanál olívaolaj
kevés gyömbér
citromlé
méz
Elkészítése:
A petrezselymet aprítsd fel, a spenótlevelet is vágd darabokra. Add hozzájuk a lereszelt répát és zellert. Keverj a salátamix-hez kevés mézzel elkevert citromlevet, teáskanálnyi reszelt gyömbért, és végül az olívaolajat.
3.Brokkolisaláta
Hozzávalók:
egy fej brokkoli
4 piros retek
egy szál újhagyma
mustár
méz vagy stevia édesítő
olívaolaj
Elkészítése:
A brokkolit is lehet nyersen fogyasztani, de érdemes rózsáira szedve öt percre forró vízbe dobni, majd úgy fogyasztani. Így a torzsája is fogyaszthatóan puhább lesz. A brokkolirózsákhoz add hozzá a felszeletelt retket és újhagymát. Egy kevés mézzel még nem fogod kiütni a kalóriaszámlálót, de ha jobb szereted a nullkalóriás édesítőket, akkor használj stevia cseppeket. A mustárt keverd el az édesítőszerrel vagy kis mézzel, és olívaolajjal, és azzal keverd át a zöldségeket.
4.Tavaszi reteksaláta
Hozzávalók:
1 csokor retek
fél kígyóuborka
egy kisebb fej jégsaláta
negyed vöröskáposzta
egy marék napraforgómag
olívaolaj
citromlé
Elkészítése:
A retket és a kígyóuborkát szeleteld fel, a jégsaláta vágd fel darabokra, a vöröskáposzta vékony csíkokra. Keverd össze salátástálban, szórd meg napraforgómaggal, olívaolajjal és kevés citromlével.
5.Medvehagymás borsósaláta
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
35 dkg zsenge zöldborsó
fél fej jégsaláta
egy marék szezámmag
egy teáskanál reszelt gyömbér
citromlé
olívaolaj
só
Elkészítése:
A zsenge tavaszi zöldborsót nyersen is élvezet fogyasztani, de ha pár percig párolod olajon, akkor is nagyon finom, és kicsit puhább lesz. A jégsalátát és a medvehagymát vágd fel, és add a borsóhoz. A gyömbért, citromlevet, olívaolajat, szezámmagot, pici sót keverd össze, és add a zöldségekhez. Alaposan keverd át a salátát, és frissen fogyaszd.
Bátran variáld a friss zöldségeket egymással, és különféle magvakkal. Ha nevelsz otthon csírákat, vagy vásárolsz, akkor azokból is mindig érdemes egy-egy marékkal a salátához keverni. Élvezd a saláták finom ízét, valamint egészségjavító és zsírégető hatását!
Jó étvágyat!