Találós kérdés: Lehet vörös, kékes, sárgás, narancsos vagy színtelen. Mi az?

Véget ért a január, már sokat süt a nap, nyílnak a hóvirágok, és mindjárt itt van február utolsó hétvégéje, az első idei Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban! Ahogy már megszokhattuk és megszerettük; ásványok, drágakövek, ősmaradványok, kész ékszerek, ékszerkészítési alapanyagok, mindenféle dísztárgyak hatalmas választékban 120 hazai és külföldi kereskedőnél, 2000 négyzetméteren várja Önöket.

Rubin, zafír fülbevalók – LemuriArt - https://www.lemuriart.com/hu/jewelry/

Bemutatjuk a 2024-es év ásványát, a korundot. A korund (alumínium-oxid), a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. A Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét, ami 2024-ben a korund lett. Mind a zafír, mind a rubin a korund ásványok családjába tartozik, és mindkettőből gyönyörű ékszereket is készítenek. Az ásvány a színét a kémiai szerkezetében lévő nyomelemekből kapja. E szennyeződések nélkül színtelen lenne. A króm nyomai vörös színt adnak a korundnak, rubin lesz belőle; míg egy sor más nyomelem többféle színt ad a korundnak, amik a zafírok. De a színtelen korundok is zafírok.

Rubin nyaklánc: PiGemArt Ékszerek – www.pigemart.com

Minden rubin fluoreszkál ultraibolya fényben, és néhány rubin olyan erős fluoreszcenciával rendelkezik, hogy még napfényben is világít.  A rubinról rengeteg legenda szól. Az indiai emberek azt hitték, hogy a rubinok lehetővé teszik tulajdonosaik számára, hogy békében éljenek ellenségeikkel. Burmában a harcosok rubinokat birtokoltak, hogy legyőzhetetlenek legyenek a csatában. Védő erejük mellett állítólag segítettek a gonosz gondolatok kordában tartásában, a harag eloszlatásában és a viták megoldásában. A rubint Európában is fontos drágakőnek tartották, ami garantálja az egészséget, a gazdagságot, a bölcsességet és sikert a szerelemben.

A zafír hagyományosan a nemességet, az igazságot, az őszinteséget és a hűséget szimbolizálja. Amellett, hogy a zafírokat szent drágakőnek tekintették, gyakran a gyógyítással is összefüggésbe hozták. Állítólag mérgek ellenszereként hatnak, de különösen szempanaszok gyógyítására használták őket.  V. Károlyról ismert volt, hogy zafír szettet hordott gyűrűjében, hogy az emberek szemét gyógyítsa, de több pápának is volt hasonló ékszere. A csillagzafírokat különösen misztikus tulajdonságok övezték, mivel a három törést - mely átszeli - a hit, a remény és a végzet jelképeként tisztelték. Ahogy a követ mozgatják, vagy a fény megváltozik, egy élő csillag jelenik meg rajta. A leghatalmasabb és legértékesebb 563 karátos csillagzafír, az India csillaga. 

Rendezvényünkön élőben megnézheti a korundból: rubinból és zafírból készült ékszereket, csodaszép ásványokat, és a róluk készült fotókat.

Nyitva tartás:

Szombaton: 10-19 óráig

Vasárnap: 10-18 óráig

Cím: 1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Jegyelővétel: https://asvanyborze.jegyx1.hu

Bővebb információ: www.asvanyborze.hu

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.