Mibe érdemes befektetni? Gyakori kérdések válaszokkal együtt

Pénzügyeink tudatos kezeléséhez elengedhetetlen pontosan tudnunk, mibe érdemes befektetni, ám ez a kérdés közel sem olyan egyszerű, mint azt esetleg elsőre gondolnánk. A legfontosabb szabály, hogy soha ne döntsünk érzelmi alapon, az ugyanis általában tévútra terel minket és legalább ilyen kardinális az is, miszerint ha nem rendelkezünk kellő rutinnal, akkor mindig kérjük ki egy független tanácsadó segítségét.

Tudniillik ma már több tucatnyi különféle befektetési forma érhető el, ezek összességében pedig számtalan különböző konstrukciót jelentenek, így aztán elegendő tapasztalat hiányában szinte lehetetlen dolgunk van, amikor a számunkra legoptimálisabb megoldást keressük. A megfelelő befektetési tippek ilyenkor aranyat érnek, ám nagyon körültekintőnek kell lennünk a forrást illetően. Kizárólag megbízható tanácsadói cég szakembereire hallgassunk, a kétes forrásból érkező ötleteket pedig kezeljük fenntartással. Tudniillik az optimális eszközök kiválasztása rendkívül komplex feladat és már a legkisebb hiba is komoly következményekkel járhat.

Miként épül fel egy befektetési portfólió?

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy precízen meghatározzuk céljainkat és elvárásainkat. Miután ezzel megvagyunk, kezdődhet a folyamat nehezebb része, vagyis az ezekhez társuló megoldások felkutatása. Noha a leggyakrabban az a kérdés hangzik el ennek kapcsán, hogy mibe érdemes fektetni, valójában erre nem létezik egyetemes válasz. Egy dolog biztos csupán, miszerint a megtakarításaink nulladik lépését a biztonsági tartalékunk felépítése kell hogy adja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább fél évnyi bevételnek megfelelő összeget kell tartunk bármikor gyorsan hozzáférhető formában. Ez lehet akár készpénz is, de elérhetők ennél jobb módozatok is, gondoljunk csak például a letéti jegyekre. A befektetések kapcsán szintén kardinális kérdés annak eldöntése, miszerint kizárólag egy eszközre fókuszáljunk, vagy inkább diverzifikáljunk. A tanácsadók azonban nem véletlenül ajánlják az utóbbit, hiszen ez a módszer kiválóan alkalmazható a kockázat porlasztására. Ugyanakkor nem mindegy mekkora összeget kívánunk rendszeresen félretenni, lévén alacsonyabb volumen esetében gyakorta szerencsésebb csak egy célra összpontosítani. Ilyen lehet például az időskori anyagi biztonságunk megteremtése egy nyugdíjbiztosítás segítségével. A legnagyobb kihívást azonban rendre az okozza, hogy átlássuk, milyen kritériumok alapján kell gondolkoznunk, amikor hosszú távra tervezünk megtakarításainkkal.

Ezeket a szempontokat vizsgáljuk befektetéseink kapcsán

A leggyakoribb tévhit, miszerint az eszközök megválasztásánál elsősorban a befektetési időtávot és a várható hozamot kell csak elemezni. Kétségtelen, hogy két olyan tényezőről van szó, ami alapjaiban határozza meg az adott konstrukciótól várható eredményeket, ám ha kizárólag ezekre támaszkodunk, az komoly dilemmákhoz vezethet menet közben. Legalább ilyen jelentőséggel bír ugyanis a kockázat is. Egyfelől azért, mert bizonyos mértékű rizikó nélkül nagyon nehéz jelentősebb hozamot elérni, ám ennél is fontosabb ismerni saját kockázattűrő képességünk határait. Tudniillik amennyiben a befektetési csomagunk egy folyamatos stresszforrást jelent, annak előbb-utóbb az lesz a vége, hogy kiszállunk, erre pedig jellemzően épp a legrosszabb időpontban szokott sor kerülni. Ezt a problémát kétféleképpen előzhetjük meg. Egyfelől bízzuk a tervezést egy tapasztalt tanácsadóra, aki tökéletesen tisztában van azzal, személyes preferenciáink alapján mibe érdemes befektetnünk. Emellett pedig amennyire lehetőség adódik rá, diverzifikáljuk portfóliónkat. Így mindig lesznek olyan eszközök, amik aktuálisan épp jól teljesítenek, ezzel pedig elkerülhetjük a pánikból hozott hirtelen rossz döntéseket és azok hatásait.

(X)

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.