A samponok történelme: hogyan alakultak az évek során?

Napjainkban, ha körbenézünk a hajápolási termékek palettáján, akkor a bőség akár még zavarba is hozhat minket. Speciális készítmények garmada várja az ápolásra vágyókat. Mindenki, de tényleg mindenki egyéni igényeire szabhatja a választását. De vajon miből lett a cserebogár, avagy milyen úton jutottunk el idáig, ahol most tartunk?

Kezdetben nem a tisztaság, hanem a szín volt a lényeg!

Kevesen tudják, hogy a sampon története, történelme több évezredre tekint vissza. Annak idején, az ókorban az emberek elsősorban nem a tisztaságra ügyeltek, már ami a hajkoronájukat illeti, hanem a színekre. A germánok által feltalált puha, illetve kemény szappanok ekkoriban kézről kézre jártak, de nem tisztálkodásra, vagy a textíliák folttalanítására használták, hanem a hajszálak sárgítására. Nagyobbat ugorva a históriás kötetekben a barokkban divatba jöttek a parókák, vendéghajak, illetve az úgynevezett hajporok, amiket általában lisztből készítettek, és még véletlenül sem a haj tisztává varázslása volt a cél az alkalmazásukkal, hanem sokkal inkább a viszketés mérséklése.

Egészen a 18. századig kellett várni arra, hogy az első modern sampon egyáltalán szóba kerüljön egy IV. György és IV. Vilmos által is látogatott fürdőben. Szappannal valójában már korábban is próbálkoztak, a sárgításon túl természetesen, viszont nem tartották előnyösnek a használatát, nem véletlenül. A szappan vékony rétegben kiült a hajra, ami kellemetlen tapintáshoz, kifejezetten előnytelen látványhoz vezetett, és a fejbőrt sem érintette jól, különösen hosszú távon. Az angol borbélyok megelégelték ezt, és továbbléptek olyan módon, hogy a szappanokhoz gyógynövényeket adagoltak, ezáltal a hatékonyságuk jelentős mértékben nőtt, míg a kényelmetlen mellékhatások ereje csökkent.

A 20. században már mindenki számára elérhetővé vált ez a hajápolási termék, a boltok polcairól bárki leemelhette a neki tetsző típust. Az 1920-as években az American Magazine lapjain már reklám is hirdette fiatal, hajukat mosó lányok közbenjárásával a sampon fontosságát. Eleinte a szappan és a sampon nagyban hasonlított egymásra, mindkettő felületaktív anyagot tartalmazott, ami tulajdonképpen egyfajta mosószernek is tekinthető. A maihoz hasonló modern variáció nagyjából az 1930-as években jelent meg.

Mi a helyzet napjainkban?

Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, manapság a bőség zavara az, ami a leginkább jellemző. A választék hatalmas. A gyártók mindenféle hajtípusra fejlesztenek hajápolási termékeket, amik igazán jól teljesítenek anélkül, hogy mellékhatásokat generálnának. Míg régen, a kezdeti próbálkozások szappanjai dúskáltak az allergénekben, addig manapság lényeges kitétel az irritációt kiváltó komponensek teljes kerülése, mivel határozottan sokan érzékeny fejbőrűek.

Kis érdekesség, hogy a múlt hozadékából annyi mindenképpen megmaradt, hogy a gyógynövények napjainkban is lényeges összetevők, amik nem egy készítmény alapjaiul szolgálnak. Ami még nagyot változott az idők során, az az illatosság, lévén kezdetben a szappanok nem, hogy nem illatoztak, hanem kifejezetten büdösnek számítottak, míg ma már releváns elvárás mind az illatos, mind a teljesen illatmentes variáltság.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.