Utazzunk Hollókőre!

Hollókő egy igazi kis ékszerdoboz Magyarországon, amely a Cserhátban található palóc település a szomszédos várral és a tájképpel együtt valóban csodás látványt nyújt.

Elég, ha csak végig sétálunk a főutcán a házak között és rápillantunk a fatornyos templomra vagy bekukkantunk egy két helyi házba máris visszarepültünk az időben és hirtelen a múltban találjuk magunkat.

Itt a hófehérre meszelt kőből épült tornácos házak és épületek valóban több mint 100 évesek, építészeti megoldásaik a régmúlt hagyományait őrzik. Ha egy kis kirándulást teszünk a környék hegyeiben akár 15 millió évre is visszautazhatunk, hiszen itt ilyen régi vulkán rétegek is találhatók.

Miért kapta ezt a nevet a település?

A történet szerint egy földesúr elrabolta a település urának a feleségét, akit a vár egyik szobájába zárt. Ekkor hollóképébe bujt emberek addig hordták a követ a várból, amíg az asszony ki nem szabadult így lett a település neve Hollókő. De természetesen ez is csak egy legenda, de az igaz hogy a vár az idők során többször is elpusztult, ám a mai formáját az 1966-os nagy helyre állítási munkáknak köszönheti, bár sajnos az egykori várat a helyi lakosok az építkezések során elhordták, de ma már Hollókő is a világörökség részévé vált. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

 

Vajon mitől maradt meg ez a kis település ilyen eredeti szépségében?

Eredetileg ezt a kis falvat a várőrség családtagjai hozták létre, akik házakat építettek itt és földművelésbe kezdtek, de a szegénység volt a jellemző, és csak minimális megélhetést biztosított számukra.

Így a nádfedeles kis parasztházak hosszú éveken keresztül fent maradtak, bár ma már a sok tűzeset miatt a nádfedelet modernebb tetőcserépre cserélték le, a házak mégis a megőrizték a régmúlt idők nyomait. Majd 1960-tól a műemlékvédők is felfigyeltek a kis településre és minden el is követtek a megmentésére. Így pl. a várat egy régészeti feltárás alapján sikerült rekonstruálni, és az ásatások során több műemlékű tárgy is előkerült, amely ma kiállításokon tekinthetők meg.

 

Aki ellátogat, hollókőre számtalan érdekességet tekinthet meg, hiszen van itt postamúzeum, falú múzeum, régi tisztaszoba, faragott bútorok, és régi használati tárgyak, na meg számtalan kézműves is. A szövőházban kézművesek szövik még ma is a textileket, a míves házban pedig népművészeti programok várják az idelátogatókat.

Napjainkban évente egyszer Hollókő a média figyelemközpontjába is bekerül, hiszen itt rendezik meg a leghíresebb húsvéti rendezvénysorozatot ahol az asszonyok beöltöznek népviseletbe a turisták kedvéért.


Aki pedig szeret túrázni és kirándulni látogasson el a Tájvédelmi körzetbe, a cserhátba ahol remek kirándulási lehetőségek várják a turistákat.

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.